2014. november 13.

Almaleves, sült pisztráng krumplis-rizzsel, fokhagymás szósz

Gondoltam megosztom az alábbi menüt. A vendégeim állítása szerint "egész ehető" kategória.
Pisztrángos. A pisztrángok a visegrádi pisztrángos tavakból származnak.

Fahéjas almaleves
· 4-6 db alma
· 1 l víz
· 300 ml tej
· fél tasak vaníliás pudingpor
· 4 ek cukor (vagy több, ízlés szerint)
· 1 kk fahéj

Az almákat hámozás után felvágjuk. A vizet a cukorral és a hozzáadott almával feltesszük forrni. A pudingport csomómentesre keverjük a tejjel a habaráshoz. Kb. 10 perc forrás után hozzáadjuk az almákhoz a habarást. Hozzáadjuk a fahéjat. Újra összeforraljuk és kész is.

Egészben sült pisztráng krumplis-rizs ágyon, fokhagymás-tejfölös öntettel
· 30-45 dkg krumpli
· 30-45 dkg rizs
· 1 kg pisztráng (érdemes úgy, hogy ahány fő, annyi hal, kb 20-30 dkg elég egy főre)
· Kis fej hagyma
· Margarin (vaj, vagy olíva olaj)
· Leveskocka
· Só, bors (sáfrány, majoránna)
· Fokhagymakrém vagy granulátum
· Pár csepp citromlé
· Zöld-fűszerek (rozmaring, bazsalikom, oregánó, snidling, stb)

A megtisztított, kockára vágott krumplit félig megfőzzük. Ezzel egy időben a rizst is elkészítjük, de ezt sem kell tökéletesre főzni.
A lecsepegtetett, félkész rizst és krumplit egy kivajazott jénai edénybe öntjük. Villával összetörjük a krumplit és egyúttal belekeverjük a rizst és az apróra vágott kis fej hagymát is.
Margarin darabkákat teszünk a tetejére, és a még meleg keverékbe hagyjuk beleolvadni. Lehet helyette vaj vagy olíva olaj is.
Egy csészében 1 dl vizet és egy (v. több) húsleveskockát forralunk mikróban. A jénaiban levő keverékre öntjük. Az egészet fűszerezzük: só, bors, sáfrány, majoránna… ízlés szerint. A bors kötelező elem. Újra átkeverjük az egészet és elsimítjuk a jénai edény alján.
A sütőben 200°-on, hőlégkeveréssel, a jénait/tepsit lefedve (alufólia, vagy jénai tető) elkezdjük sütni, kb 15-20 percig.
Ezalatt pácot készítünk: fokhagymakrém, olíva olaj, pár csepp citromlé, zöld-fűszerek és halas fűszerkeverék. A megtisztított (kiolvasztott) pisztrángok belsejét megtöltjük ezzel a páccal, és kívül is átkenjük vele.
A jénaiba, a krumplis-rizs tetejére tesszük a halakat. Lefedjük és 15-20 percet sütjük tovább. A végén még tíz percig fedő nélkül pirítjuk.

Fokhagymás szósz
· Fokhagymás-zöld-fűszeres fűszersó (Kotányi, ha jól emlékszem)
· Tejföl (140 vagy 320g)

Ezt a szószt nehéz elrontani.. Persze nem lehetetlen.







0 hozzászólás: