2014. október 26.

Vasi túra - Pinka

A Pinka már régóta izgatja a fantáziámat. Volt is szerencsém egy röpke pecára rajta és adott szép halakat-élményeket. Azonban az akkori események elég véletlenszerűek voltak, és időközben újra és újra foglalkoztam a patakkal, tervezgettem egy újabb fordulót. Ennek most jött el az ideje.
A terveket simán keresztülhúzta egy komoly eső, ami majd három métert rátett a vízre és megtízszerezte a vízhozamot. Szerencsére a vízszint visszatért a korábbihoz hasonlóra, de így sem kecsegtetett sok jóval a helyzet.
A valóságban a víz elég kakaó volt, de már tisztulóban - kb arasznyi látótávolsággal. Végül egy halat adott a patak - persze ilyen körülmények között még ez is csoda volt. Ez a bejegyzés nem is annyira a pecáról, hanem magáról a vízről szól.

Disclaimer: nem kívánok teljes leírást adni, mert ez csak az én túrám, az én benyomásaimmal, amelyek remélhetőleg hasznára lehetnek másoknak is. Helyi lakosok, vagy a vizet jobban ismerők biztosan több-jobb-pontosabb információkkal tudnak szolgálni, mint én.A Pinka Felsőcsatárnál lép be az országba. Itt van a vízmérce is. Ottjártamkor 95 centin volt a víz. Hőfokot nem tudok, de elég hideg volt, 10-15 fok között lehetett.
A Hegy utcánál levő hídnál parkoltam le. Innen kb másfél kilométerre lép be az országba a patak, elsőnek határvízként, majd az Arany János utca végén levő birtok(?) végétől kezdve folyik magyar területen. Ezeknek a részeknek a meglátogatására nem volt időm, így csak a híd alatt és felett dobáltam fél órát.
Eléggé rohant a barna víz, és ahol lassabb volt, ott sem láttam semmilyen halra-halmozgásra utaló jelet. Ez persze nem jelent semmit, mert jobb körülmények között, vagy az év jobb időszakában simán rengeteg halat tudok beleképzelni. Dél felé hagytam el a falut.Vaskeresztes felé haladó utat látótávolságon belül kíséri a Pinka. Elég nagy volt a dzsindzsa ahhoz, hogy ne érezzek vágyat megpróbálni elérni a vizet. Várt a közeli Vaskeresztes hídja és a malom zúgója.
Kocsival jól megközelíthető itt több ígéretes pont is. Végigdobálgattam mindent. Halat nem fogtam, sem halak jelenlétére utaló jeleket. Amúgy 7 grammos jigfejjel tudtam a sodrásban fenékig lejutni.
A Pinka egy rövid szakaszon Ausztriában folyik, majd határpatakként halad tovább. Nem messze tőle fut az út.A következő falut, Horvátlövőt eredetileg ki akartam hagyni, mert a netes kutakodás becsapott - nem gondoltam, hogy a kertek alatt-, a határon folyó vizet el lehet érni. A vasi szövetség azonban remek - máshol nem tapasztalt - gondossággal kitáblázta, hogy "vadvízi horgászat". Satufék és jobbkanyar után a Pinka egy lelassult szakaszát találtam meg, illetve itt még a kocsiból egy-egy halas jelet is láttam. A túrám egyetlen halát itt fogtam, gyakorlatilag láb alól. Nagyon ígéretes szakasz, a túlpart szinte végig egymás után jó búvóhelyeket rejt. Bokrok, behajló fák, kis öblösödések, stb.

Horváthlövőt elhagyva találtam még egy lehajtót jobbra, aminek közepénél egy minimális tábla jelezte csak, hogy itt már másik ország területe van. A kocsit és a felszerelést itt hagytam és gyalog elsétáltam a hídig.
Volt itt egy kis oldalág, ami alig fél méter széles volt, de medencék sorát láncolta. Ígéretes haltartó helyek voltak - kár, hogy nem idehaza, hanem idegenben.A Pinka megint hol osztrák területen folyik, hol a határon. Poróapátinál jön át megint Magyarországra. A községtábla előtt jobbra van egy út, ami a zsiliphez-, és a horgászható részhez vezet. A másik oldal magánterületként van kitáblázva. A híd alatti rész is ígéretes-, talán gázolható lehet. A zsilip alatti kiszélesedés jobban izgatott. A beton falak közötti egyik nyugodtabb részen rendszeresen volt halmozgás, de sajnos ez elérhetetlen volt számomra. Még kellett volna 2-5 méter dobótáv..
Dél felé haladva, a falu vége előtt jobbra kanyarodva van még egy érdekes rész. A pornóapáti Pinka holtág betápláló ága friss építmény. Igazából nem is tudok róla sokat, csak pár kép erejéig állam meg. A holtágon nem lehet horgászni, de a Pinkán itt van egy zúgó, ami jól elérhető, így egy megállónak ez is jó lehet.Pornóapáti után Ausztrián keresztül vezet az út - az utazóé és a Pinkáé is. Szentpéterfánál tér vissza mindkettő magyar területre. A zsilip feletti részen évekkel ezelőtt volt néhány rávágásom, és alatta pedig egy szép domolykó fogásom. Most azonban itt halfogás nélkül zártam a túrám.
Idő hiányában kimaradt itt a Szentpéterfa nyugati részén levő rész, pedig ez is tervben volt.A Pinka a község alatt ismét átlépi a határt és vagy öt kilométer után-, Pinkamindszentnél tér vissza. Utána határvízként folyik Vasalja mellett, végül Kemenestaródfa és Kemesmál után, Körmendnél belefolyik a Rábába. Ez az összefolyás is igen ígéretesnek tűnik a neten fellelhető képeket tekintve, de ezekre a helyekre már nem jutottam el. Talán majd egyszer, ha úgy adódik.
További infó: Vasivizeken.hu - Pinka, Pinka - Pornóapáti, Pinka - Felsőcsatár, Pinka - Vaskeresztes, Pinka - Horvátlövő.

0 hozzászólás: