2014. január 15.

Országos Halászati Adattár és Víztérkód

[Friss! - 2014.04.14-én volt szabályváltozás]!

A fogási napló kitöltése idén már sokkal fontosabb, és komolyabban is ellenőrzik. A horgászat megkezdése előtt ki kell tölteni, és a víztérkódot is be kell írni.

Ha egy nap több vizet is meg kíván látogatni a horgász, akkor a Fogási napló korlátozott - pontosan 154 darab - bejegyzési lehetőségeit tekintve igyekezne az emberfia spórolni a hellyel és egy sorba, azaz egy dátumhoz több víztérkódot is beírni. Ezzel kapcsolatban nincs még egyetértés, neadjisten hivatalos állásfoglalás. Szóval majd később és figyelni kell a híradásokat.

A víztérkód jó esetben a területi jegyen rajta van.
Rossz eset az, amikor nem horgászkezelésű a vízterület, amit állami jeggyel már lehet horgászni. Viszont itt is ki kellene tölteni a fogási naplót (ez halfogásra jogosító okmánnyá vált már idén). Ilyen esetben a horgásznak kellene a víztérkódot beszereznie. De honnan?

Próbáltam utánanézni annak, hogy van-e olyan internetes forrás, ahonnan a víztér kódokat be lehet szerezni.
A leghivatalosabb forrásból ennyit találtam: "A Földművelésügyi Igazgatóság az Országos Halászati Adattár részére összegyűjti és továbbítja a halászati vízterületek és azok jogosultjainak adatait, a halgazdálkodási tervek, valamint az évenkénti haltelepítések és fogások adatait."

A régebbi szabályok is hivatkoztak az Adattárra: amit találtam legrégebbi 1997-es (az előző törvény), de ettől persze még lehet korábbi is az intézmény. Viszont hiába kerestem, nem derült ki hol van, ki férhet hozzá a kezelt adatokhoz, stb..
Csak szkeptikus feltételezés: Lehet, hogy az adattár egy sima excel fájl a Földművelésügyi Igazgatóság alá tartozó valamelyik user gépén?

Amúgy találtam még egy érdekeset erről az Adattárról.
A vidékfejlesztési miniszter 133/2013. (XII. 29.) VM rendelete, 4. §, (5) bekezdés: "A  kíméleti területeket a  kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága, valamint az  Országos Halgazdálkodási Adattár (a továbbiakban: Adattár) a) a kíméleti területet kijelölő GPS koordinátákra, ... vonatkozó adatokkal tartja nyilván."

Szóval van itt egy naaaagyon rejtőzködő Adattár, ami képes lenne (vagy máris az) az ország vizeinek kód szerinti felsorolására, azok a GPS koordinátáinak tárolására. (Tudom fent kíméleti terület van, de miért ne lehetne akkor már a víztérkód GPS határait is tárolni?)

Mi ez, ha nem közérdekű adat! A köz jelen esetben 300000 ember. Az adatot pedig - a fogási naplós bejegyzési kötelezettség miatt is - nyilvánosan és ingyenesen elérhetővé kellene tenni.
Ha ezt még olyasmivel is fel lehetne ütni, hogy a víztérkód mellé egy telefonszám, akit lehetne hívni, ha az adott területen "problémát" észlel az ember, akkor... az már kéjmámor.

Víztérkód, Víz neve, Terület határai (GPS), Vízkezelő/Halőr elérhetősége, ...
Ennyike. Sok?

Ja, ha a fentiek nem állnak fent és nem is forognak, akkor dobjon már valaki egy felvilágosító linket az Adattár elérhetőségéről. Köszönet.

---Frissítés---------------------------------------
Víztérkód listák:
Itt van egy rakat felsorolva a Fishingtime.hu-n.
A Baranyai víztérkódok a Peca.hu-n.
Illetve a hozzászóló linkje a Ráckevei Dunaági HSz oldaláról vagy ugyenez a horgaszjegy.hu-ról.
Békés megyei kódok a khesz.hu-ról
Horgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megye víztérkódjaihorgszovgyor.hu-ról
Szigetközi víztérkódok a gurgyo.bloglap.hu-ról

Kérem figyelembe venni, hogy a listák tartalmazhatnak hibákat (lásd alábbi hozzászólás). Ez vagy másik blog nem lehet hivatalos forrás. A helyes víztérkódról, a vízterület határairól, a vonatkozó szabályozási feltételekről a horgászjegyről lehet biztos információt szerezni.

Ez is csak megerősíti azt, hogy nagy az igény egy nyilvános, hivatalos adatbázisra, amiből tájékozódni lehet.
MOHOSZ? Önöknél a labda...

[Friss! - 2014.04.14-én volt szabályváltozás]!

12 hozzászólás:

Szevasztok!
Én sem leltem víztérkódot, csak onnét tudom a sajátunkat, hogy a halászati felügyelő minden évben küld egy adatlapot, amelyen a telepítési adatokat be kell küldeni. Na erre előre van nyomtatva, de csak a sajátunk. A formája csak ennyi:
000667 (ez a miénk, Darvastó-II)
Hegedüs Ákos
Csabrendek-Sümeg SHE titkára.

Szia, itt viszonylag sok víztérkód található:

http://www.vandorhorgasz.hu/index.php/vizeink

Üdv: Zoold

Itt az összes, bejelentett magántavak is!

http://www.rdhsz.hu/home/index.php/vizterkodok

Megjegyzem, hogy a jan. 29-én beírt linken nem pontosak a víztérkódok! Hogy miből gondolom? Én Békéscsabai vagyok, és a Kettős-Körösön horgászok. Meg kell nézni a linkeltnek a víztérkódját (segítek 001090), és a KHESZ által -ugyanerre a vízre- közzétett víztérkódját, ami 00295/1. Aki nem hiszi járjon utána, tessék: http://www.khesz.hu/node/825

Horgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megye

http://horgszovgyor.hu/sz/images/2014/HE_vizterkodok.pdf

hello, van egy ilyen víztérkód kereső kezdeményezés:

http://fishingtime.hu/vizterkod

Na, ez korrektnek tűnik.

Másrészről.. Ahogy én is és ők is írták ez nem lehet hivatalos forrás, és hibák előfordulhatnak.
Épp ezért aki ezekre a listákra támaszkodik, az simán benézhet egy halvédelmi bírságot, eltiltást.

Szóval a korrekt az lenne, ha a halászati felügyelet vagy a MOHOSZ, vagy a Nébih nyilvánossá tenné a listát, feltüntetve a frissítési dátumokat.

Ugyanígy már ideje lenne, hogy a listákhoz területi határokat jelöljenek meg, mert a fkm-ben megadott határvonal sokat nem ér, ha nincs a parton egyértelmű jelzés. GPS koordináta kellene már.

Illetve a vízkezelő elérhetősége is a minimum lenne.

Persze ez csak az én magánvéleményem.

Paksi Atomerőmű Horgászegyesület Füzes tavak (1862); Kondor tó (1229). Ez szerepel a fogási naplóban, tehát ez a hivatalos. Jó fogást, és köszi a fenti infokat.

Ez is jónak tűnik: http://vizterkodkereso.hu

Megtudná valaki adni a Duna Ercsi szakasz víztérkódját? Előre is köszönöm!

Sziasztok!
Tudja valaki, hogy a ártereken kívüli nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületek besorolás alá eső vizekről van-e valami lista, vagy, hogy lehetne kideríteni, hogy adott vízre kell-e vagy nem kell-e területi jegy? Leginkább a Váli-víz, Benta felső szakasza, Szent László patak lenne érdekes.

A Váli víz a Közép-Dunai Halászati Kft. kezelésében van a Szent-László patak befolyásáig. Alig van benne hal sajnos. A Szent Lászlóról semmit sem tudok. A Benta meg sok egyesület kezelésében van. Gyakorlatilag egyik víz sem a kapitális fogások célterülete, és ezzel még finom voltam.