2013. november 23.

Tenkara hala, az első

Akadt egy üres-, várakozással töltendő órám, így egy közeli patakocska felé vettem az irányt. A tenkara bot bent volt a csomagtartóban, rajta egy légy. Ennél kevesebb felszereléssel még nem nagyon mentem vízpartra halat fogni..

A víz rettentő zavaros volt. A tegnapi eső biztos nem okozhatta ezt. Ahogy feljebb gyalogoltam, hamar kiderült az igazi ok. Egy kanyart javítgatott egy munkagép... hol máshol, mint a vizecske kellős közepébe beállva. Így már nem csodálkoztam, hogy olajfoltok is úsztak a víz tetején.

A rövidke időm miatt gép fölé nem nagyon akartam menni, így átmentem az alsóbb részekre. Itt is megvolt még a zavarosság, de sokkal kevésbé. Ráadásul olajfoltot sem láttam.

Bedobálgattam az apró rézfejű  Montanát, emelgettem, vezetgettem és úgy egyáltalán csak ismerkedtem a cuccal.

A parittya/nyilazó dobásra (vagy hogy hívják?) kétségkívül nagyon alkalmas a tenkara bot. Másrészről a lendítős dobással is elég gyorsan dűlőre jutottam, szóval alkalmaztam szorgalmasan mindkettőt.

Aztán egy ígéretes helyről - alámosott fa tövéből - hirtelen akadt egy hal. Beesőre érkező kapás volt. Jihhááá, az első tenkarás halam.

Próbálkoztam még, akadt egy kistesó is, szintén beesőre. Utána viszont teljes csend.

Elhorgászgattam a szabad időmet, így csomagoltam (értelemszerűen gyors volt ez is) és mentem az utamra.
Jó volt. Hétfővel érkezik a tél, így ki tudja mikor lesz halas a kezem megint..

2 hozzászólás:

Nagyon becsülöm mindannyiótokat, akik szintén belevágnak a tenkarába, annak ellenére, hogy nálunk "nem divat" tenkarázni. Magyarul: nagyrészt hülyének nézik a tenkarásokat. Persze ezzel csak ők maradnak le valami igazán jóról, nem?. :)

Így, alig pár próbálkozás és alig két hal után: szép és jó a tenkara, de azt hiszem még jobban szűkíteném vele a fogásaim számát, elsősorban a környék lehetőségeit tekintve. Persze sokszor nem is a fogás-, hanem más a lényeg. Most például ez: Nem volt semmilyen rossz érezésem, hogy nem a megfelelő eszközzel lennék a vízparton...
Meg van/lesz a helye és ideje ahol és amikor használható számomra.