2013. október 6.

Géb legyezve

Nagyon úgy nézett ki, hogy nem sikerül vízpartra jutnom, mert rengeteg feladat várt és vár a munkahelyemen kívül. Ennek ellenére sikerül kijutnom szombat és vasárnap este is.

Főleg sneci/kisbalin/küsz kombináció jött a tizencentis kategóriában, de elsősorban csalivezetést gyakoroltam, hogy javítsam a technikám a kapások észlelésében. Ez mellébeszélés is lehetne, de nem az, sokszor tényleg közöm sincs ahhoz, hogy mi is történik a léggyel a víz felszíne alatt.

Kipróbáltam egy régóta elfekvő süllyedő zsinórt és a nem annyira elfekvő, de viszonylag ritkán használt inter zsinórokat is. Ja és beadtam a derekam, vettem nem-műanyag orsót, hanem alut, két pótdobbal. Felkerült rá a sokat látott WF7-es úszó zsinór is, illetve a két pótdobra az előbb említett két zsinór (WF5I és a noname süllyedő).
Az orsóvásárlásra azért adtam a fejem, mert a két és fél éve vásárolt Balzer Titán Fly elkezdett kerregni, illetve az inter és süllyedő zsinórok egy nagyon zajosan kereplő orsón voltak. Így egybe rendeztem a sorokat és a nagyobbik botom (Flextec CRX88 #6/7) megfelelő orsó hátteret kapott.
Mit mondjak - kezdem megérteni a fémorsó-buzikat. Sokkal pofásabb az összkép így.

Na szóval tesztelgettem a süllyedős zsinórjaimat is egy ismert medertörés peremén túldobva, hogy mit érzek a talajból, akadókból, mély részből, peremből, stb. Hát sajnos nem sokat. Éreztem pár szakaszát, de ismeretlen helyen ezzel még sehol sem lennék. Maradunk annyiban, hogy tanulgatom. Tanulnom kell még.

A gyakorlás sohasem árt, de most többen is hívogatnak az általam elkesergett/eltemetett OB újabb tavi fordulójára, szóval azt hiszem erre már elmegyek és igyekszem nem túl komolyan venni magam ott, hanem inkább tanulni valamit. Persze ilyen szándékkal mentem én már más legyes versenyre is, és azokon nem jött be a nagy lazítás. Mindegy, majd alakul.

A szombati peca közben sorban jöttek az apróhalak, de persze, mint minden horgász, én is nagyobbat szerettem volna fogni. Sikerült egy kis-araszos vörösszárnyú, majd egy balin is. Szegény, ő elég mélyre szippantotta be a legyet, és elég sok vére is kicsurrant, de elúszott gond nélkül.
Végül utolsó halként jött egy géb. Még egy halfaj kipipálva legyezve.

Vasárnap a könnyebbik botot vittem csak, balinban reménykedve. A nagyobb falatokat jelentő legyekre (montana, nagy tegzesek, nagy polik, fekete álkérész) csak szétrebbentek a halak. Próbálta, sokkal kisebbekkel: apró elk hair caddissal, és 18-as zöld buzzerrel is. Degeszre fogtam magam aprónéppel. Finoman kaptak, épp csak szájszélbe, így a tegnapi gyakorlást folytattam velük.

Már egy ideje semmit sem fogtam a tavalyi favorit legyemmel, a Fiery Brown.nal, és ennek nem találtam konkrét okát. Időröl időre felkötöttem egyet, de rendszerint cserbenhagyott. Nem így ma.
Hosszan keresztbe kiengedve dobtam a sodrásba, hagytam, hogy belekapjon a víz, majd lassan-hosszúakat húzva szedtem be. A nagyobb balinok nem finomkodtak úgy, mint az aprónép - fröcskölés és durr.
A magam fogásaihoz képest két szebb halat fogtam. Nagy örömet okoztak és főleg azért is, mert a Fiery Brown nem "romlott el". Még mindig jó légy.

A teljes besötétedés határáig maradtam a parton, majd egy nagyobb odadurrantás után légy nélkül maradtam, így betekertem a zsinórt és hazamentem. Molyoltam azon, hogy a nagydob bottal megpróbáljam-e, de végül lemondtam róla. Majd legközelebb.


A Duna 177-174 cm, apadó, és 11.7°C-os volt ma.

0 hozzászólás: