2013. október 19.

Előke és légy süllyesztő

Ez a bejegyzés a buhera vagy barkács kategóriába tartozik.

Nem is olyan rég váltottunk pár mondatot Benyussal az előke felszín alá süllyesztésének fontosságáról és az ehhez való anyagról.

Másik új technika (mármint nekem új): valahányszor hozzáérek, az előkét és tippetet áttörlöm enyhén mosószeres-félig száraz szivaccsal. Így gyorsan felszín alá süllyed és nem húz árulkodó jeleket a felszínen.

Előke süllyesztésre az is egy jó megoldás, ha a partról felcsippentesz egy kis sarat, és azzal húzod végig az előkét. Mivel én többnyire csónakból horgászom, nincs kéznél parti sár, helyette ilyen agyagpor/mosószer/glicerin keveréket használok.

Benyus, köszi a jó ötletet. A Fuller's Earth elméletileg = kalcium bentonit, ami - elképzelésem sincs mennyire - eltér a sima agyagtól, nem? A Fuller's Earth-öt tisztításra használták, szóval szerintem valami többet ad az ehhez a pasztához. Neked agyaggal is jól működik?

Működik sima agyaggal is, de a fullerföld is végső soron valami agyagásvány. Ez a mix lényegében 3 dolgot csinál: a mosószer lepucolja a zsírt, és csökkenti a felületi feszültséget (ez eddig ugyanaz, mint a mosószeres szivacsod), a zsinórra tapadó agyag egy kicsit nehezíti a madzagot (legalábbis az első dobásig), az agyagszemcsék dörzsölő hatása pedig mattítja a csillogó előkét (ennek azt hiszem csak egészen tiszta vízben lehet jelentősége). Én ilyen pepecselős, kipróbálós fajta vagyok, és ha már egyszer megkevertem ezt a fuller-pótló mixet, akkor használom is, de igazából a parti sár miatt írtam, hogy az mindig kéznél van, így eggyel kevesebb a hurcolászni- (ill. otthonfelejteni-) való.
A fentiek valahol ennyiben is maradtak. A mosószeres áttörlésről leszoktam mert a felázott kezem szétmarta, és megszáradás után húsig berepedezett az ujjam. Mostanában újra kezdett foglalkoztatni a dolog, de a Xink/Xunk/fly sinkant cuccok megvásárlását ahogy korábban, most is elhalasztgattam.

Aztán közvetve a fórumokról származva megtudtam egy lényeges dolgot, miszerint a fuller earth avagy kálcium bentonit nem más, mint a hétköznapi macskaalom.

Akcióba lendített a dolog: Vettem 2 dl glicerint a gyógyszertárban. Ez amúgy sok. Elég egy deci is. Vinni kell saját palackot és akkor cca 300 Ft-ból megúszható.
Macskánk van, így egy maréknyi tiszta alom is akadt. Ahogy akadt pár csepp szagtalan mosogatószer is.

A macskaalom bors-szemnyi méretben van, és ez így természetesen nem jó. Por alakban kell.
Én egy régi kávédarálót fogtam be a megőrléséhez, de akinek van mozsárja, akkor az is jó lehet.
Az így kapott alapanyagokat simára összekevertem, és... na de, hogy is viszem én ezt magammal a vízpartra?!

Elsőként egy kis, fedeles fémdoboz akadt a kezembe, de az oldalán két helyen volt perforálás, így az elsőre tejfölös hígságú eredményt besűrítettem paszta állagúra. Végül ez nem nyerte meg a tetszésem, így változtattam.
A fürdőből elcsórtam egy kifacsart fogkrémes tubust, aminek levágtam a végét. Kimostam a maradékot belőle és szárazra töröltem.
Megtöltöttem a fogkrém sűrűségűre visszahígított keverékemmel. Persze elsőre túlságosan is megtömtem, mert elfelejtkeztem arról, hogy össze is kel tudnom zárni a végét. Szóval egy kis mennyiséget kinyomogattam, majd szárazra és tisztára töröltem a tubus szétnyitott végét.
Lánggal megmelegítettem a műanyagot, majd fogóval összenyomtam. Sajnos nem zárt jól, így újra tisztogatás, melegítés és fogóval újra összenyomás következett.

A végső eredményt már tetszett, de persze majd élesben kipróbálva derül ki, hogy mit is sikerült összekotyvasztanom, és annak van-e haszna, esetleg hátránya, illetve kell-e módosítanom.

Képek:

0 hozzászólás: