2013. június 5.

Újra témánál 1.

Új törvényt harcoltak ki a horgászok
BAKOS ANDRÁS - DÉLVILÁG NAPILAP
2013.06.04. 06:39

Csongrád megye - Győzelemnek tartják a horgászok, hogy sikerült elérni, a parlament alkosson új törvényt a halakról. A horgászszövetség javaslatai nagyrészt beépültek a még tárgyalás alatt álló jogszabályba, amely a horgászat érdekeit a halászat elé sorolja.

A 310 ezer hazai horgász régóta vár a törvényre, amelynek részletes vitája kedden kezdődött, zárószavazása pedig a jövő héten lehet a parlamentben. A halászatról és horgászatról szóló 1997. évi törvényt váltja majd fel ez a mostani. A különbséget az új szöveg 5. paragrafusa is jelzi: „A halgazdálkodási jog a halgazdálkodási vízterületen elsősorban horgászati célú halgazdálkodásra jogosít. Halászat vagy haltermelés a horgászat mellett vagy akkor végezhető, ha a horgászati célú halgazdálkodás megvalósítására nincs mód". Ez a hangsúlyváltás a horgászok lobbijának eredménye. Az egyesületek több csatornán is eljuttatták javaslataikat a Vidékfejlesztési Minisztériumba, Csongrád megyéből Kalmár Ferenc országgyűlési képviselőn keresztül. A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) pedig öt éve külön bizottságot hozott létre erre a feladatra. – Mi az előző törvényből is kigyűjtöttük azokat a bekezdéseket, amelyeket az élet felülírt. Most a legtöbb javaslatunk beépült az új törvénytervezetbe, amit pedig még módosítanánk, arról tájékoztattuk a képviselőket – mondja Láda Gáspár, a megyei szövetség ügyvezető elnöke.

A horgászok minden részletet szabályozó törvényt szerettek volna. Ami most készül, inkább keret, sok fontos apróság tisztázása a rendeletekre marad. Láda hozzátette, szerették volna, ha a kereskedelmi célú halászatot a természetes vizekben teljes egészében betiltják. Ehelyett kompromisszum született, a halászat szigorú szabályozás mellett folytatódhat. Szeretnék a pecások betiltatni a damilhálót, és problémásnak érzik, hogy a minisztérium turista állami horgászjegyet vezetne be. Ezt rövid időre bárki kiválthatja, horgászvizsga nélkül, ami talán ellenérzést szül a vizsgázott horgászokban.

A tárcánál viszont úgy látják, aki turistaként belekóstol a sportba, utóbb nagy eséllyel éves engedélyt vált. Azt is szeretné elérni még a Mohosz, hogy a társadalmi halőrök jogköre nőjön. Láda Gáspár azt mondta, a természetes vizekre vonatkozó mostani haszonbérleti szerződéseket nem érinti a törvény, de az újak megkötésekor már érvényesül az új jogszabály. A megyei szövetség gőzerővel készül 2015-re, amikor a Tisza megyei szakaszára ismét pályázni lehet.

A jogszabály tervezetéhez a másik oldalnak is volt hozzáfűznivalója. Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója például úgy látta, a gazdasági célú halászatot tényleg érdemes mérsékelni, de a halállományt szabályozni csak halászmódszerekkel lehet, és beavatkozásokra a jövőben is szükség lesz, főként a Balatonon.


Forrás: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/uj_torvenyt_harcoltak_ki_a_horgaszok/2336090/


-----------------------------------
Na és hozzá a kommentek:

1. Lacusch69 2013.06.04. 07:47
"Ehelyett kompromisszum született, a halászat szigorú szabályozás mellett folytatódhat."
No, és ki fogja ellenőrizni a halászokat? Saját maguk?
Ugyan már.

2. KamuNeni 2013.06.04. 08:36
A horgaszvizsga?? Sohha nem is hallottam. Micsoda baromsag. Meg jo hogy a turistaknak nem kell levizsgazni. Ez egy kommunista betegseg. Gyorsan szuntessetek meg, mert meg hallani is szegyen. Mi az a horgaszvizsga egyaltalan?? Mibol all?? Mas orszagokban fizetni kell a horgasz engedelyert egy evre es kesz. Valami potom osszegert az illeto horgaszhat egesz evben.
Horgasz Vizsga??? Mi az??
3. balihoho 2013.06.04. 08:38A gyakorlatban sok változást ugyan nem hoz, de már ez is eredmény.

4. Dr.Tonyk 2013.06.04. 08:58
2. KamuNeni 2013.06.04. 08:36
"Horgasz Vizsga??? Mi az??"
Mondjuk az, hogy meg tudd különböztetni a halakat: védett faj-e, méretkorlátozás alá esik-e, tilalmi időszak van-e rá, mivel és hogyan horgászhatsz, jogok, kötlezettségek stb.
Kell az nyugi!
Valóban kicsit túlszabályzott ez itthon és nem utolsó sorban irtózatosan drága a külföldi állapotokhoz/árakhoz képest. De ezt már megszokhattuk itthon. Árakban a hanyatló nyugat előtt járunk.

5. Lacusch69 2013.06.04. 09:00
4. Köszi, ezt akartam én is írni Kamusinak.

6. balihoho 2013.06.04. 11:16Ha már a horgászvizsga szóba került, ismerek olyan, már már idősödő horgászt, aki vizsgázott ugyan, de a gyakorlatban nem tudja a bodorkát a veresszárnyú keszegtől megkülönböztetni, és a védett halainkkal sincs tisztában. Hát ezért is kell a horgászvizsga, de valahogy élő halakkal kellene tanítani, mert a többnyire, vizsgafüzetekben lévő, silány rajzok alapján, nehéz a halismeretet elsajátítani.
7. koko69 2013.06.04. 12:34üggetlen ellenörző szervek hiányában továbbra is lerabolják a folyót.
Plusz nem tudnak szaporodni az ívási időben sekély, melegedő partszéli vízeket meglátogató halak, mivel a halászok varsáikkal, hálóikkal még az apróbb védett fajokat is több órás kínzással megölik. Ami pedig túléli az szintén minden ellenőrzés, dokumentáció, szállítólevél, könyvelés nélkül... Eltünik
Milliós adózatlan ellenőrizetlen pénzek.
Meglopva az állam, város, horgászok ....
Üres kifosztott folyók. Felborult biológiai egyensúly.
Fekete halászpénzeken megvett törvény ez.

8. deszkás 2013.06.04. 13:22
Mintha csak hal lenne a folyóban.

9. ráérő 2013.06.04. 16:59A bodorkát a veresszárnyú keszegtöl...? utobbi nem létezik csak kissé pesties
A neve nem csak szegeden: vörösszárnyú keszeg (Scardinius erythrophthalmus)
Amig tilalmi időben a halász vagy a horgász halfogási céllal a vizen lehet addig az egész smafu.
10. spiler 2013.06.04. 18:08
az egész nemér semmit,,,ahol halász van az halászni fog...amig pecás van addig érdek ellentétek lesznek
AZ egész nagy szar,ezért kár volt gondolkodni,,,,,semmi nem valósult meg,...az egész csak LÓZUNG!!!!

1 hozzászólás:

Üdv.

Szerintem szükség van a horgászvizsgára, sőt én fejleszteném benne az elvárható halismereti részt, 2 okból.

1, a hatékony horgászati stratégiák kialakításának legfontosabb alapköve a nagyfokú halismeret, a halfajok viselkedésének speciális ismerete fajonként. Az általam ismert régi horgászvizsga anyaga (80-as évek) szerintem teljesen vacak volt a mai szemmel visszanézve.Egy hatékony horgásznak sokkal több ismeretre van szüksége ennél adott témakörből (halismeretből). A halismereti rész fontossága nem a hány hátúszó sugara van adott fajnak, hanem a halfajok alapvető viselkedési megnyilvánulásai tekintetében.

2, A védett halak listája sokszor változik. A horgászvizsga halismereti része, ha jól emlékszem igen gyenge volt olyan szemszögből amikor nem a kárászt és a pontyot, tehát a mesterségesen népszerűsített halfajokat mutatják be, hasonlítják össze.
Pld. szerintem 10 horgászból kilenc nem tudja elsorolni fejből, hogy mi a különbség egy szélesdurbincs, vagy egy vágódurbincs között.
Vagy, ha kiraknak elé 3 féle gébet, akkor melyik, melyik és mi rá a jellemző.

Persze egy balin horgásznak ennél, azért jóval könnyebb dolga van.Gyorsan húzza a legyét, a hal odavág, megakad, kitekeri, alámerít azt helló! Na ehhez nem kell semmilyen halismeret.

De bárkinek tudok mutatni 2-3 halfajt a legutóbbi fogásaimból és csak pislog majd a "nagytudású", hogy az milyen hal. Tehát adott témakörrel kár menőznie egy olyannak, aki már a balint felismeri, mert olyat már sikerült megfognia.

A halászat a horgászkezelésű vizeken teljesen etikátlan, tisztességtelen, ugyan akkor valóban időnként szükség van az állományok fajainak arányainak módosítására, hisz a telepítések is a legtöbb helyen egyhangúak, nem kompletten átgondoltak, rosszak. Ez csak szelektáló halászattal oldható meg. Ez viszont nem azonos a profit orientált mindent kiszűrűnk a vizből és eladunkkal.

Nagyon fontos lenne, hogy megszűnjön az egysíkú ponty telepítés és helyette komplettebb, hosszútávra való, arányosabb, több fajt tartalmazó haltelepítések legyenek minden horgászkezelésű vízben.
Ha ez nincs megoldva, nem hozzáértő emberek kezelik a vizeket (és most itt "Igazi Levinre" gondolnék, aki a domolykós szintájba jászkeszeget telepít és aztán megmagyarázza az egészet...), akkor addig szükség lesz a vizeken az egyensúly fentartását szolgáló halászatra.
Ha szakszerűek lennének eleve a telepítések és éves szinten alkalmazkodnának a víz és a halfauna potlásra szoruló igényéhez, akkor azzal ki lehetne küszöbölni a halászat szükségességét. De a telepítések a legtöbb helyen csak az eredeti állomány arányainak felborítására elegendőek. Jelenleg.
Tehát szerintem a halászati kérdést a SZAKSZERŰ ÉS KOMPLETT haltelepítésnél és a vízkezelők alkalmasságánál kéne kezdeni. Utána jön az, hogy nincs szükség a halászatra.


Ui.
Én pld. volt amikor egy fotón összekevertem a bodorkát a vörösszárnyú keszeggel (erre volt elegendő a 80-as évek horgászvizsga anyaga) (ezért kell ezt fejleszteni), viszont a mai nap már sokkal több egyedi fejlesztésű műlegyes stratégiám, módszerem van adott halfajokra, mint az itt szereplő "lehúzó gépnek". Bizton elmondhatom, hogy mindkét fajból jóval több egyedet fogtam műlegyekkel különböző stratégiákkal az elmúlt években, mint menőző balinhorgász sportársam, aki szerintem a legegyszerűbb, legkönnyebben fogható halfajjal "szerepel" itt lehúzó szándékkal, nagy pofával.
+Ui.
A hibák fontos dolgok egy sikeres ember életében!
Aki soha nem hibázik, az nem is csinál semmit!
Másrészről az ember a hibákból tanul, ily formán minél többet hibázik valaki annál nagyobb tudással rendelkezik.

A "hibátlanok".
Teljes bizonysággal elmondható, hogy ezeknek az embereknek van a legkisebb szaktudása, akár adott területen is és ezért próbál mást lehúzni a saját balinos szintjére, mert tudásával szerepelni nem tud.

Csákány.I.J.