2013. június 21.

Most tényleg, árapály?

Egy kis agymenés ismét, amellyel kapcsolatban szívesen veszem az okosságokat, helyreigazításokat.

Szokás szerint nézegettem a vízállásokat és felfigyeltem ezekre:Vagyis azokra az apró hullámzásra. Mi okozhatja? Nagyon ciklikus mindkettő.

Az első gondolatom az volt, hogy emberi beavatkozás áll mögötte. Aztán kétségem támadt, hogy már mi a fenéért fektetne bárki emberfia energiát abba, hogy ilyen ciklikusan emelje-süllyessze a zsilipeket. Lehet, hogy van erre ésszerű ok, de mivel nem vagyok szakember, egyelőre elképzelni sem tudok ilyet.

Az ciklusok alsó pontjait figyelve eltérés látszik az időpontokban - a Sión pár órával hamarabb van, mint a keletebbre eső Váli vizen. Talán árapály lenne? Itt mélyen bent a szárazföldön? Lehetséges ez?

Aztán ezt találtam a wikipedián:
...Nem csak a tengereknél és óceánoknál, hanem a földkéreg kőzeténél is megfigyelhető árapályjelenség. Ezt az elsők között bizonyították a Aggteleki-karsztban található Vass Imre-barlang kutatásakor. A környék karsztforrásainak vízhozamát folyamatosan regisztrálták, a barlang főágában az egymással szemközti falakba fúrt vasrudakkal mérték a kőzet mozgását, majd az adatokat egybevetették az árapályciklusokkal. Eredményül azt kapták, hogy az árapály miatt a kőzetből víz szorul ki, amely megnöveli a karsztforrások vízhozamát. A változás akár több száz liter/perces is lehet...

Ha az Aggteleki karszt kőzeteit/vizét megmozgatja a hold, és ez kihat a források vízhozamára, akkor még az is létezhet, hogy tényleg az árapály jelenség látszik itt a grafikonokon.

Ennek ellent mond az, hogy hiába néztem végig majdnem az összes közeli-távoli vízállás grafikont, sehol sem találtam hasonló ciklikus görbét.
Ennek az ellenérvnek meg az mond ellent, hogy különbözőek a mintavételi időközök, és emellett a normál vízállás változás is könnyen elfedheti ezt a ciklikus változást.

Megint ellentmond az árapály teóriának az, hogy a normál napi ciklusban kétszer van árapály. Másrészről a két ciklus erőssége egészen eltérő is lehet.


Ez itt a vége. Nem is tudom mit higgyek, mit gondoljak.
Valakinek ötlete?

1 hozzászólás:

Talán...

A Hold elliptikus pályán kering a Föld körül, ennek eredményeként földtávolsága 356 410 kilométer és 406 680 kilométer között változik. Múlt hétvégén éppen földközelben járt, amikor telihold fázist mutatott, és most volt a legfényesebb 2013-ban.

Vasárnap a Hold látszó mérete mintegy 14%-kal volt nagyobb, és 30%-kal fényesebb, mint átlagosan. A fázisától függetlenül a Hold akkor a legfeltűnőbb, amikor alacsonyan van az égen, tehát holdkeltéhez vagy holdnyugtához közel jár - ekkor ugyanis a tereptárgyakhoz tudjuk viszonyítani méretét, és agyunk látszólag nagyobbnak érzékeli azt, mint amikor magasan jár az égen.

A jelenség nagyjából 14 havonta ismétlődik. Legutoljára 2012. május 5-én volt, és legközelebb 2014. augusztus 10-én lesz megint szuper telihold.