2013. május 17.

És akkor jött a mocsok

Reggeli gyors peca ismét. Az első fél órában sikerült két kicsi domolykót kifogni.

Most először ölt a szakáll nélküli horog. Ha szakállas lett volna, akkor nem történ volna meg: A hal leugrott a horogról, bele a susnyásba. Tíz percig kerestem, letapostam egy méteres körben a gazt, de nyomát sem leltem. Mintha sohase lett volna, úgy eltűnt. Tán az ufók..

Kisütött a nap és leállt az addigi forgolódás. Amint elbújt megint a felhők mögött, újraindult. Továbbálltam, és elmentem egy pár km-el odébb, ahol a múltkor kicsit nagyobb halakat is láttam.
Az első fél órában számtalan lekövetés, odacsípés volt egy rézfejű pheasant tail-re. Szebbnél-szebb halakat láttam villanni a homályos mélyben. Aztán bármit csinálhattam, nem volt több rámozdulás.

Ellenben egerek cincogtak mellettem a magas fűben, egy teknős verekedte át magát a túlpartra, és egy kövér patkány is tiszteletét tette a túlpart szélén. Szóval a természetet nem zavartam, csak a halakat bosszantotta a jelenlétem.

Aztán egyszer csak megváltozott a patak hangja. Bezavarosodott és vastag rétegben hozott magával gazt és fűszálakat. A mederben is görgette a zöldet a sodrás. Finoman szólva: nem volt ideális a víz a horgászatra.
Aztán egyre több haltetemet láttam. Sose látott/hitt méretű halak tetemei úsztak el előttem sorban. Domolykók, kárászok, pontyok.

Feltételezem a partot kaszálták, mert végig embermagas gaz volt, és onnan jött a zöldség. Viszont attól miért döglöttek volna a halak? Nem tudom. Ide is elért volna a csatornásító közmunkás természetirtás?

3 hozzászólás:

nem lehet, hogy napraforgót permeteztek a környéken, utána meg jól bekaszálták a vízbe a tábla menti partoldalt?

Nem csak a halak döglenek ám... :-)
Azt a sok szart mi is nyeljük teljesen ellenőrizhetetlenül és évről-évre nő a daganatos betegek száma. Persze erről kussol a média, mert a rákból többen élnek, mint amennyien meghalnak benne.

Akár lehetett permet is. Napraforgó nincs a környéken, de gyanúsan igazad lehet, hogy a méreg a kaszált cuccal jutott be.