2013. május 15.

Balaton vízeresztés számokkal

Az alábbiak kizárólag laikus számolgatásai. Csak azért foglalkoztam vele, mert érdekelt az egész.

(Képek: www.vizugy.hu)


A www.siocsatorna.hu/ oldalról a következőket tudtam meg:
A Sió-csatorna egy időszakosan használt csatorna, ezért a használata során bizonyos üzemeltetési folyamatokat be kell tartani. A csatorna csak nagyon minimális része betonpartfalas, a nagy része földbe vájt mederből áll. A mederpartfal szinte végig töltés is egyben. Az üres meder kiszárad, a töltés földszerkezete kissé fellazul. A vízeresztés kezdetekor első lépésben pár napig kis vízmennyiséggel (5-10 m3/s) telíteni kell a medret, ekkor a töltések földje szép lassan feltelítődik vízzel, átnedvesedik, stabilizálódik a szerkezete. Ezt a vízmennyiséget folyamatosan kell növelni, így 1-2 hét alatt elérhető a hajózási vízszint, amely 20-30 m3/s átfolyást jelent siófoki zsilipnél. Ha hirtelen indulna nagy mértékű vízeresztés, akkor a csatorna kiszáradt medre nem bírná el a víz nyomását, sok helyen átszakadhatna és kimosódhatna a töltés. Hajózási program előtt általában alkalmaznak egy átmosást is, azaz a vízeresztést 30-50 m3/s nagyságúra emelik folyamatosan, mely során az uszadékokat és egyéb mederben lévő szennyeződéseket a víz kimossa. A csatorna tehát 1-3 hét alatt válik hajózhatóvá. A zsilip maximális kapacitása kb. 80 m3/s, de az utóbbi években a Balaton alacsony vízállása és az eresztések elmaradása miatt a meder állapota leromlott, és emiatt legfeljebb kb. 65 m3/s mértékű vízhozam lehet a vízeresztés mértéke (2006. januári érték).
A vízengedés végén szintén egy apasztási folyamatot kell végezni. Ennek lényege, hogy lassan és fokozatosan csökkentik az eresztés mértékét, így fokozatosan szárad ki a töltések földszerkezete. Ha a víz hirtelen eltűnne a csatornából, akkor a partfalakon a nyomás megszűnne, az átázott töltések földrégei megcsúsznának és beomlana a partfal. A vízeresztés mértékétől függően kb. 1-2 hét alatt tehát kiüríthető a csatorna.
Mindezek azt is jelentik, hogy a Balatonból leengedhető vízmennyiséget a csatorna üzemeltetése is erősen befolyásolja. Nyitáskor a meder telítése, az uszadékok kimosása, a hajózási program és a záráskori apasztás miatt legalább 8-10 cm-t csökken a Balaton vízszintje, ekkora vízmennyiséget egy-egy eresztés alkalmával minimálisan le kell engedni. Tehát a Balaton vízszintszabályozása során kis mértékben, 1-2 cm-rel nem csökkenthető a vízszint. Fontos megemlíteni, hogy a Sió-csatorna megfelelő állapotban tartásához szükséges is lenne évenkénti legalább egyszeri használat (vízengedés).

A mostani vízengedés nem volt fokozatos, ahogy az adatokból is látszik. Ez inkább az ereszd neki kategória. Persze most a sok csapadék miatt telítettebb lehetett a töltések földje, így talán nem is kellett óvatoskodni.

Jó eséllyel ennek a hirtelen elengedett vízmennyiségnek az lehetett a célja, hogy átmossa a Sió csatorna medrét.
Horgász szemszögből azért megjegyzem: kit érdekelnek az épp leívó halak és azok ikrái..? For greater good? Hmm?
Sokan kaptak sikítófrászt a vízeresztés miatt, hogy a Balaton kiszárad, meg végre van víz, minek ereszteni, stb. Megmondom őszintén, hogy én is hajlottam ezekre, de ahogy az első pár napos adatokat láttam, máris megértettem, hogy ez alaptalan hangulatkeltés

Számolgassunk!
A Balaton felülete 594 km², víztömege kb. 2 milliárd m3. A Sión két hete "dől a víz". A Balaton vízszintje 2 cm-t csökkent. Ez utóbbi adathoz hozzátartozik, hogy 124-ről indulva volt 125 cm-es vízállás is az eresztést követő 5. és 6. napokon, és csak ezután indult meg a csökkenés. Feltételezem ez a tápláló vizek hatása lehetett. Ha a befolyó vizek hatásától eltekintve mondjuk ~5 cm-es vízszintcsökkenéssel számolok, akkor a következő (és a tévedés jogát fenntartó) eredményekre jutok. 594 km² = 594.000.000 m²  --> 594.000.000 m² x 0,05 m = cca 30.000.000 m3. Vagyis két hét alatt a Balaton elveszítette a vízkészletének ~1,5%-át.

Ha a Balaton egy 2 literes üdítős palack, és a Siófoki zsilip a kiöntőnyílás, akkor a palackunk nyílása olyan kicsi, hogy egy vékony fogpiszkálóval is elzárható.

A mondás szerint egyetlen meleg nyári napon a Balaton képes elveszíteni 1 cm-t, azaz 6.000 m3 vizet. Amit a jelenlegi eresztéssel arányosíthatunk, két hétre számolva: Napsütés 85.000.000 m3 vs. Eresztés 30.000.000 m3. 
Lehet be kellene tiltani a napsütést.. khm

0 hozzászólás: