2013. április 30.

Balaton eresztés

A Balatont most 13:00-kor elkezdik ereszteni.

Időkép.hu:

Túl magas a vízállás, ez erős szélben gondot okozhat. Leengednek néhány centit.
Kedd reggelre már 125 centis, kritikus magasságba emelkedett a Balaton vize, így a siófoki zsilip megnyitása mellett döntöttek az illetékesek. A zsilipet 2 év után először, délután 13 órakor nyitják meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakemberei - írja az [origo].
A tó szempontjából a 110 centiméteres vízállás az optimális, két hete pont ennyit mértek, azóta viszont tovább gyűlt a víz. Magas vízállásnál felmerül a veszélye, hogy viharos északi szélben a a déli partra átfújt víztükör károkat okozzon - ahogy erre már korábban volt példa. A feljegyzések szerint a legmagasabb szélhez köthető vízszintváltozás 52 centiméteres volt (forrás).
A tóba érkezett rengeteg víz miatt ugyanakkor annak minősége továbbra is kiváló - idézi a MTA Balatoni Limnológiai Intézetének vezetőjét az [origo].
Nagyon kíváncsi leszek, hogy mit mutat majd az elkövetkező napokban (?hetekben?) a vízmérce. Mennyit engednek el a Balatonból? Hogyan és mennyi idő alatt megy le az ár a Sión? Mit tapasztalunk majd utána? Marad-e hal? Milyen összetételben változik a halállomány? Stb.

A kiindulási adatok: Balaton átlag 124 cm, Siójut -27 cm.

Pali épp a Sióban álldogál jelenleg. Valószínűleg az utolsó halait fogja épp..

Képek forrása: egyik és másik

4 hozzászólás:

"A zsilipet 2 év után először, délután 13 órakor nyitják meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakemberei"

A valóság az, hogy mikor a csatorna közepén gázlómadár sétált a homokbuckán a szemben, bal oldali zsilipből, akkor is folyt a Balatonvíz. Talán még fotóm is van róla.

I.J.

Ezek a nyilvános közlemények szerintem csak a közvélemény hülyitésére (megnyugtatására)valók.

Egyetértek. Ez az eresztés egy nulla volt. Csak el kell nézni a vizugy.hu-ra, és már látszik is, hogy vége az eresztésnek. Kb holnapra érheti el a kiinduló vízszintet a Sió. A Balaton szintje 5 (öt!) centit csökkent.

Szevasz.
Voltam megint a Balatonon. Kb 3-4 héttel ez előtti vízálláshoz képest drasztikusan nőt a vízszínt. Olyan, mintha nem is lett volna leeresztés. Ami akkor kint volt nád a víz szélén a vízből, majdnem teljesen el van lepve.
Már sok strandon 2 lépsz és ki van téve az 1,20m -es tábla.

Rengeteg jó, sekélyvizes ívóhelyen olyan mély és hideg a víz, hogy ívásra nem volt jó. A kövezés szélén ívtak a keszegek, normális ívóhely hiányában.

Üdv.
I.J.

Hát a gázló pecával nekem is meggyűlt a bajom. És hidegnek is hideg, az biztos. Kilyukadt a gázlóm, és éreztem. :-(