2013. március 29.

Új Halászati Törvény - lamentálás

Némi késéssel, de végre megérkezett tegnapra a törvénytervezet.
A csomagban van egy magyarázó szöveg, egy hatástanulmány és maga a törvénytervezet.

A Magyarázó Szöveg érdekes, halovány lelkesedére ad okot. Mármint az elején.

A horgászsportot és a horgászturizmust támogatja az új törvény [Király!]

A halállomány természetes megújítása, a természetes vizeken folyó halászat szigorú szabályozása és korlátozása, a horgászsport és a horgászturizmus fejlesztése mellett a halászati hagyományok megőrzését is támogatja a halgazdálkodási törvény újraszabályozása. [Ez nagyszerű kiindulás! Ebben benne van a fejlődés lehetősége, a keményebb halőrzés, a halászat erőteljes visszaszorítása. Sajnos csak visszaszorítása, de nem teljes eltüntetése a természetes vizekről..]
A jelenlegi szabályozással ellentétben az új törvénytervezet szigorúan szabályozza és korlátozza a természetes vizeken folyó halászatot, de biztosítja a helyi piacok halellátását és a halászati hagyományok megőrzését.
[Mindezt hiba nélkül lehetne mesterséges halásztavak kialakításával is.] A halászati őrzés fejlesztésével, valamint a természetes vizekből származó haltermékek forgalmazásának szabályozásával elérhető, hogy csökkenjen az illegálisan kereskedelmi forgalomba kerülő természetesvízi halak mennyisége. [Ámen!]
A törvény célja, hogy tovább növelje a horgászat lehetőségeit: több hal legyen a vizeinkben, egyszerűbb legyen horgászni és nagyobb teret kapjon az egyesületek szakmai tevékenysége.
[Nagyszerű célok!] Bár fontos célkitűzés, hogy a horgászat lehetőségei bővüljenek, a szabályozásnak az egész társadalom igényeit kell szolgálnia. Ebbe beletartozik a mintegy 1500 hobbi halász [Tehát a horgászok számához képest, a 0,5% képviselő kisebbségnek] hozzáférése a vizekhez, a halászati hagyományok ápolása, a lakosság legális úton történő halellátása a természetesvízi halfogásból, valamint az idegenhonos halfajok szelektív halászata. [Mindezt hiba nélkül lehetne mesterséges halásztavak kialakításával is.] 
A természetes vizeken átalakul a halászat szerepe. Fő feladata a halállomány szelekciós halászata, emellett biztosítja, hogy a helyi piacokon legális forrásból származó halat kínáljanak. A készülő törvény korlátozza a halászatot, de ezzel tisztább viszonyokat teremt, ami hosszú távon kiszámíthatóvá és fenntarthatóvá teszi a természeti erőforrással való felelős gazdálkodást.
[Mi van?]

Na és ezzel a pár zárómondattal az előző pozitív célokat egy laza mozdulattal át is húzták. Porhintés az egész!
Itt akár meg is lehet állni a lamentálásban, mert a törvénytervezet ugyanebben a szellemben-, ha nem még inkább "halászlobbi-szagúan" folytatja.
A nagy nekirugaszkodásnak nulla az eredménye. Nem lesz ennek pozitív hozadéka a természet/vizek/halak és a tisztességes horgászok számára.
A javuláshoz radikális lépés kellett volna. Ez viszont nem az.

2 hozzászólás:

Erős a gyanúm, vándorolt itt egy-két millió zsebből-zsebbe...

Elég nagy baj, ha egy törvénytervezet önmagában nem tudja kivédeni azt, hogy a gyanú(d) előjöjjön..