2013. március 5.

Délegy betli

Nagyon terveztem ezt a napot, de mint kiderült korai volt még az időpont.

Szóval a tervezés és előkészület annyiból állt, hogy kötöttem mindenféle streamert illetve az inter zsinórt feltöltöttem az orsóra és kötöttem egy .30-as fluorokarbon előkét rá. (Azóta se találom a tekercs fluo zsinórt.. Hova tettem?)Természetesen a streamer kötés igényelte a java időt az előkészületekből.

Bekészítettem a belly-t is, hogy hátha kibírhatós lesz a víz. Persze nem csak úgy durr bele gondoltam, hanem jól aláöltözve, aztán előbb beállni a vízbe, és ha viselhető, akkor hajrá, irány az első út (angolul ez maiden voyage - szerintem beszédesebb).

Sajnos a tervezés terv maradt, mert a reggeli indulásból délelőtti lett, aztán ebéd utáni, míg végül csak egykor tudtam indulni. Hiába egy családos ember már nem úgy ugrál, mint siheder korában. Persze egy percig sem panaszkodom!
Aztán az odaút sem volt sima. Tettem bele egy 5-10 km-es kanyart is. Végül valahogy odakeveredtem. Délegyen a helyiektől érdeklődve, megint csak elnavigálódtam, de végül csak megérkeztem a célhoz.

Gyors beöltözés közben összefutottam Aurélékkal. Némi infó csere után kiderült, hogy nehéz nap után/közben vannak, de Peti fogott már kettő pisztrángsügért is. Szóval akkor a nehéz kezdés után talán nem lesz reménytelen..

A szél rendületlenül fújt, a víz nagyon hideg volt, így a belly-zésről gyorsan letettem. Majd eljön az ideje, de remélem hamar.
Auréltól megtudtam merre érdemes a halakat keresni, így a sok talpalás helyett lehetett lengetni.

A #7-es Shimanot vittem, mert - mint tavaly kiokosítottak - az inter és süllyedő zsinórokhoz kell az erősebb osztályú bot. Az Airflo Forty plus WF5-t próbáltam már korábban #6-os bottal, de úgy tűnik, hogy a #7-essel van meg egy jobb összhang.
Roll cast-tal a futó zsinórig ki tudtam dobni streamerrel együtt.
Most próbáltam utána nézni, hogy milyen ia a kialakítása a zsinórnak, de valami nem stimmel. Két forrásnál találtam csak méreteket, de az enyém biztosan nem ilyen, mert 120-130 ft hosszú fejeket írtak. Én meg biztosan nem dobok ki 35-40 métert, főleg nem roll casttal... Szóval valami más típus lehet, vagy régebbi.

A sügereket megtaláltam. Sikerült beállnia a nádnyílás szélébe és onnan beejteni a legyet, de bármit csináltam, nem sikerült ez érdeklődésüket felkelteni.
Az egyik helyen találtam sneciket is. Szépen forogtak a felszín alatt, épp mint a Váli víznél. Dobtam nekik is legyet Lekövették, de pár dobás után elpályáztak.

Naplementéig maradtam, de már nagyon fázott a ... tarkóm. Amúgy jól fel voltam öltözve, de most ez volt a gyenge pont.
Hazafelé még ránéztem a Duna-Tisza csatornára is. Szépen élt az a víz is. Pár nem túl nagy, de a snacikénél már szebb forgást láttam.

Aztán besötétedett, így mentem én is haza.
Sajnos ez nem az én napom volt, de nem fogom annyiban hagyni. Eleve ezt a pisztráng-sügeres dolgot - meg bármilyen más új dolgot - csak gyakorlással lehet elsajátítani. Ahhoz meg kell a tapasztalat, még ha a sok készülődés ellenére sikertelen és lelombozó is.

Ja még egy. Kaptam családomtól - leginkább a nagylányom erőltette - egy legyes mellényt. Most próbáltam ki és nagyon tetszik. Majd még össze kell szokni, de a praktikussága bejön.
A mellényhez lett még egy rendesebb legyes merítő is, de azt még nem sikerült kipróbálni... hehe. nem vicces

5 hozzászólás:

Szia!
Kár, hogy nem fogtál majd legközelebb.
Ha van kedved pecálhatunk egy jót csónakból ha jobban esznek a sügik.

Üdv: Robi

Szia Robi,
Köszönöm a felajánlást. Ha nem húzza keresztül semmi a terveimet, akkor tuti összefutunk.
Üdv.

Jó lesz ez, majd összejön. ;-)

Lassan én is készülődök, még márciusban tervezek egy kajakos-sügeres napot vagy kettőt.
Reméljük addig melegedik a víz és több esélyünk lesz.

Azt mondják az okosabbak,hogy egész pici streamerekkel is érdemes próbálkozni.

Mai eredmény:
3 feka cola színű twiszterre a fenéken pöcögtetve.
3 feka barna drop shot csalira jigre füzve
+ 1 sűllőcske

Jövő héten meg hideg és havazás :(

Robi

látom mindenkinek csak a cola színű apró csalik jöttek be... lassan vezetve... szerintem a barna WB működhet légyben