2013. február 25.

Tavaszi szél vizet áraszt

Úgy tűnik, hogy vége a télnek, de legalábbis a keményebb részének. Tavaly december első napjaiban köszöntött be a hideg, és most-, 80+ nap után búcsúzik.

A vízállásokom ez még nem látszik, de persze ami késik nem múlik.
Délegy vonz nagyon, hogy a pisztrángsügerek után nézzek már bellyből vagy a partról. Viszont a tanácsok alapján ez még korai - jó eséllyel apatikus halakkal találkoznék csak.
Zooldnél is rákérdeztem jönne-evalamerre, és a Váli vizet említette, hogy mehetnénk. Hát, menjünk. Naná.

Az idő szép volt reggel, bár kissé borús, és némi szél is volt. A telepi hídhoz mentünk, és nem csalódtam: ismét rengeteg kishal állt a folyással szemben szedegetve.

Nekiálltunk. A múltkori alkalomhoz képest most érezhetően "tavasziasabb" volt a helyzet. Több határozott odacsípés után egy arasznyi hal (mondjuk sneci) akadt meg a tegnap este a maradékokból csak úgy összedobott légyre. Jihhá.

Szegénykének nagy volt a horog, így egész mélyen akadt és vérzett a szája, így a lehető leghamarabb szabadítottam és ment vissza vízbe, fénykép nélkül.

Mentünk a torkolat felé is, de onnantól el kezdett esni, szakadni az eső. Az az igazi áztatós fajta. A fagy még a talajban van, így csak a felső öt centi ázott szét. Ezért a vízszintes részeken még jól járható volt, de a leglankásabb partoldal is fürdés veszélyét rejtette.
Ez a lenti szakasz üresnek bizonyult, még a torkolatnál is. Domolykónak se híre se hamva.

A part-menti bódék egyikébe beköltözött valaki, egy iszonyat mély cerberus hanggal megáldott őrkutyával együtt. A bódé alól hörgött ki felénk elhaladtunkban.

A Dunai (Bp-i) vízállás 245 cm, vízhő 3C°. A víz nagyon tiszta. Sohasem láttam még ennyire tisztának.
2 hozzászólás:

Délegyen kint vannak a sügerek a part mentén, de nem esznek még semmit :(
Ha ilyen marad az idő akkor még kb 2-3 hét.
Nem mondom, hogy nem fogtam már idén, de az véletlen volt.

Üdv: Kispalr