2013. február 13.

Kelet-Magyarországi vizek

Pár napos pihenésünk alatt a Kelet-Magyarországi vizekről szerezhettem némi felszínes benyomást, ráadásul a teljesség igénye nélkül. Ezt adom most közre.

Hajdúszoboszló volt a bázisunk, így innen indulva az első víz a Kösely (vagy más néven a Kösély) volt.
Egyetlen helyen álltam meg mellette, mégpedig itt. A képek is itt készültek.


Időrendi sorrendben másképp haladtam, de itt maradok a földrajzi sorrendnél.
A következő víz nevét nem tudom. Visszafele úton álltam meg mellette, kb ezen a helyen. A nevét illetőleg csak találgatni tudok: a Kösely, Derecskei főcsatorna össefolyása utáni szakasz. Az út túloldalán már Kösely-Hajdúszováti átmetszés néven fut. Maradjunk annyiban, hogy ez a legvalószínűbb elnevezése a képeken látható víznek is.

A következő vízfolyás a Derecskei-Kálló. Képek erről a helyről készültek. Medre itt bele van szűkítve egy betonteknőbe, de előtte és utána szabadabban fut.Ez itt a Tépai ér vagy a Konyéri Kálló. Most sem tudom még, hogy melyiket fényképeztem... Valószínű helyszín.

És végül az aznapi túrám legtávolabbi vize a Berettyó. Képek innen.

Nagyon fáradt vagyok már, így abbahagyom az írást. Majd holnap vagy hétvégén folytatom.

Még egy érdekesség. 2012-02-10-én, odafele úton a tájat fél országon át vastagon hó borította. Csak úgy kb 50-80 km-el Szoboszló előtt kezdett vékonyodni a hótakaró. Ma, a két nappal későbbi visszaúton  már sehol sem volt hó egészen Hatvan környékéig. Azután egész Budapestig egyre vastagabb fehérség fedte a tájat.
Ez csak egy jele a Tavasz érkezésének, de láttunk vadlúd csapatokat is az égen észak felé elhúzni, illetve az egyre erősödő madárcsicsergés is a tél végét jelzi már.

0 hozzászólás: