2013. február 15.

Kelet-Magyarországi vizek 2.

A Magyar Puszta szép.

Méltán. Vagy legalábbis ez a tévképzet él bennem(ünk), hogy az Ungarische Puszta messze földről vonzza a népeket, hogy jól megnézzék és álmélkodjanak.

Nem tudom, hogy gyerekkoromban megfordultam-e itt (valószínű igen, csak nem emlékszem rá), de most így idősebb fejjel is élmény volt rácsodálkozni a "Puskas-Gulasch-Puszta" sztereotípiából a harmadikra. Merthogy gyönyörű.

Az a kép élt bennem, hogy a Puszta = "száraz, forró szél fújja a homokot"... Na ez nem igaz - legalábbis aszerint, amit most láttam belőle.
Habár a statisztika szerint az egykor nedves táj a vízszabályozások után tényleg az ország legszárazabb vidéke lett...
Még régebben egy nyíregyházi út során olvastam valahol (remélem nem emlékszem tévesen), hogy korábban annyira alkalmatlan volt a talaj a kerekes közlekedésre, hogy csak bivalyokkal vontatott sárszánokkal tudták a szállítást megoldani.

Mindenesetre én a nedves-vizes arcát láttam a tájnak. Lehet, hogy a hó-olvadás miatt volt ez, de másrészről a nádrengeteg jelenléte azt mutatja nekem, hogy mégis csak a víz az úr, még ha a felszín alá is szorult vissza.

Na visszatérve az eredeti témához, itt van két kép a Keleti főcsatornáról, kb innen.

Igencsak beépült a partja, ami egyrészről randa, másrészről meg halbőséget sejtet. Az első képen mutatóba van egy nagy madár is, amit én gólyának néztem, de az kissé korai lenne a normális március vége helyett.

A következő folyó a Hortobágy volt, közvetlenül a Kilenclyukú hídnál.
Ez már maga a kirakat-Puszta-Center! Szezonon kívüli üresség ellenére sem esett nehezemre elképzelni pár szürkemarhát itt-ott, és hozzá a subás-pásztorbotos juhászt, meg az ostorcsattogtatós csikóst...
A folyó maga egész pofás méretű, és kellemesen horgászandó víznek tűnt. Másrészről meg ez a víz volt a legzavarosabb az összes közül. A többi mind letisztulóban, ez meg kávé...

Végül az utolsó keresztezett-fényképezett víz, a Nyugati főcsatorna. Kb itt.

Természetesen átmentünk a Tiszán is, mégpedig Tiszafüred-Poroszló között. Itt láttam meg (életemben először) a Tisza tavat. Ahova még egyszer el kell(ene) jutnom horgászként is.

Remélem a képek segítettek azoknak, akik arrafelé veszik az irányt, és hiába próbálnak előre tájékozódni - pont, mint én indulás előtt...

0 hozzászólás: