2013. január 19.

Urban fishing

Urban fishing avagy városi horgászat.
A téma mindig izgatott, de el sem tudtam képzelni, hogy valaha én is kipróbálhatom.

A hetünk a szokásosnál is zaklatottabb volt. Többször szorultunk családi segítségre, amikor már nem volt elég az idő. Ezt még überelte a hóesés is, ami alapvetően nem furcsa dolog így télvíz idején, mégis a média országos drámaként tálalta. Minket csak abból a szempontból érintett rosszul, hogy lassította a mozgásunkat, így a családi logisztika finoman szólva is "kihívásokkal nézett szembe"...

Na mindenesetre túl vagyunk rajta. Ma még egy üres húsz percem is akadt (amiről persze utólag kiderült, hogy csak elsakkoztam magam az idővel, így a végén rohanás lett belőle). És épp a Városligetnél. És - a szarkazmus minden jele nélkül - épp volt nálam egy bot, orsó, doboz légy... Most az egszer tényleg véletlen egybeesés volt.Múltkorában, még Karácsony előtt valamikor volt egy kiscsajszis sétálós fél órám. A városligeti tő körül ütöttünk el némi fennmaradó időt. Az első öt perc után elkérte a kabátomat, maradtam pulcsiban. Aztán még öt perc múltán felkéredzkedett a nyakamba - apavigyél.. Mindenesetre jóóó alaposan megnéztük a kacsákat (ápáppápápápáp) és a poén, hogy egy akkkora halat láttunk abban a kis vízben és betonteknőben, hogy leragadtam vagy tíz percre. Egy befolyóval szemben tartotta magát és kapdosta el a bejövő kaját-mocskot.


Minden nap nagy volt a kísértés, hogy a bölcsi előtt lenézzek oda egy legyes bottal és pár nimfával.. Na ezért volt bekészítve a cucc, de a mai adódó alkalom csak a véletlen szülötte.

Dobáltam neki mindenfélét, de semmi sem érdekelte. Fajtáját nem tudtam meghatározni (hátha valamelyik olvasóm igen *), de ez most nem szégyen, hiszen egy fórumtárs fényképe szerint ilyen halakat is lehet fogni ebből a nagy, városi, halas, genetikai olvasztótégelyből. Asszem a kissrác lazán veri Atyafi lazacát ezzel az űrbéli szerzettel...

Ma ennyi volt. Legközelebb újra megpróbálom, ha adódik alkalom a legközelebbre. És persze ha addig nem vasvillázza ki valaki a vízből ezt a szép állatot.

Béke. Hólapát.

(*): azt mondják harcsacápa, Pangasius féle

5 hozzászólás:

naasszem kinézek a ligetbe holnap, holnap után.. :)
Földi

Huh. Egyenesen az őskorból.
:-)

Szia! Vettem neked Sió jegyet.üdv: zoold nem èrtelek el telefonon.

Ejha. Mondjuk nem csodálom. Régebben jobban foglalkoztam akvarisztikával és valami fórumon olvastam, hogy a városligeti tóban gyakorlatilag bármi előfordulhat. :) Sokan oda hordják a megunt, megnőtt halakat.
Grat a bloghoz!

Én is sokat foglalkoztam akvarisztikával meg fogok is:D Ez egy ancictrus faj vagyis egy algaevő páncélosharcsa. Tipikus a jaj de kis aranyos halacska hazaviszem aztán kinőtte az akváriumot típusú hal. Nevükkel ellentétben ezek a fajok gyakorlatilag mindenevők, de főként a növényi táplálékot részesítik előnyben, sőt az egyik nagy kedvencük a korhadt fa amit reszelőnyelvükkel képesek megenni és megemészteni. Elég strapásak. Az ancictrus egy gyűjtőnév amely kb. jelenleg 100 fajt jelöl, de még ezek az alfajok nem tisztázottak lévén nagyon új felefedézesek ezek a halak. Ezért kódjelekkel illetik őket pl. ez azthiszem L-11es. Természetes élőhelyük az Amazonas és a Rio Negro mellékágai. Nekem is voltak, aranyosak, csak lelegelik a növényeket.....Üdv.: Márk.