2012. december 12.

Légykötés: McPhail Caddis pupa

A hideg téli idő beköszöntével egyre többet kötök legyeket. Gyakorlatilag naponta 1-3 darabot. Csak úgy telnek a kiürült dobozok.
Nagy része általánosan használt légy, mint Pheasant tail nimfa, Elk hair caddis, Hares ear, Vyca, ilyesmik.
Van naponta fél órám, és jól ki is tudom használni erre.

Hiányzott nagyon még egy tartalék bobbin, mert az első bobbinom hegyéről levált az üveggyöngy, és nem sikerült visszaragasztani sehogy se. Durvább cérnákhoz és drótokhoz jó így is, de a főként használt bobbin mellé jó lett volna egy másik. A neten találtam egy ötletadó videót a házi készítésű bobbinokról, így összedobtam egyet kb tíz perc alatt. Randa (nagyon, nagyon - és még ez sem fedi nagyon a valóságot), de eddig ugyanúgy teljesít mint a másik kettő. Szóval megtartom, de nem mutogatom.

Egyre nagyobb rajongója vagyok Davie McPhail-nek. Rengeteget tanulok a légykötős videóiból.
A héten az engem a leginkább foglalkoztató legye/filmje/légykötése ez volt:Az eredeti hozzávalók:
Horog: #12-18 Tiemco 2457  |   Cérna: Uni 8/0 sárga  |  Test: Sárga Antron fonal  |  Hát: 1/8 bolharák hát, barna  |  Tor: Barna fókaszőr   |  Lábak: Barna fogoly toll  |  Szem: Fluo-sárga 0.30-as monofil   |  Szarvak: Vadkacsa szárnytoll

Habár a családom minden valószínűség szerint azt gondolja, hogy bőven elég légykötős anyagom van, a valóság az, hogy közel sincs elég..
A fentiekből hiányzott a horog, cérna, fonal, illetve a háthoz, torhoz, lábhoz, szemhez és szarvakhoz való anyag. :-D Azaz semmim sem volt az ajánlottnak megfelelő anyagokból.
Viszont helyettesítő anyagokban gondolkodhattam, és gondolkodtam is - a héten ezen járt a agyam tudat alatt.

Végül ezeket használtam a fentiek helyett:
Horog: #10/12/14-es scud horog  |  Cérna, test: Uni strech fehér (a sárga alapszínt fehérre változtattam, illetve tervben van, hogy filces színezéssel a sárgát is kipróbálom)  |  Hát, szarvak: fácánfarok toll  |  Tor: fekete gyapjú dubbing (próbálkoztam cipőfűzőből készített dubbinggal is, de azt elvetettem végül)  |  Lábak: barna tyúktoll  |  Szem: átlátszó 0.40-es monofil, sárga körömlakkal színezve

Minden nap kötöttem egyet, aztán újranéztem a videót, aztán alakítottam a dolgon, újrapróbáltam. Aztán újra és újra. Nekem nagyon érdekes visszanézni, még így pár nap távlatából is (plusz, hogy még vége sincs a folyamatnak), hogy mennyit változott a légy ezalatt.

Első próba:

Lábak a hát tetejére bekötve, ráadásul tévesen a tor után. Szarvak sehol.

Második:

Ugyanaz, mint előbb, de a szenek már jobbak, viszont a tor.. ehh

Harmadik:

Lábak nagyjából a helyükön. Vannak szarvak is, de a tor után bekötve. Tor és fej nem válik külön.

Negyedik:

Ez ma hajnalban (1 és 2 óra között) készült - jó kókadt is vagyok most.
Na szóval alakulgat. Van még mit finomítani, de már ennek is örülök.

A fotókon a vízjeles logó McFly ajándéka. Ezúton köszönöm neki.

6 hozzászólás:

Hi,

hidd el, a családod nem gondolja, nagyon jól tudja, hogy éppen elég anyagod van légykészítéshez! Nekem egy 80 literes láda tele minden szarral, viszont a mostanában használt anyagok egy kb. 30x30-as dobozban elférnek...

Davie egy műlégykötő zseni. Sőt, továbbmegyek: a legyeim nagy része az ő csatornájáról származik. Ráadásul elbűvölő ember: egyszer néhány szóban megdícsértem a YT-on az egyik kötést, erre írt egy hosszú levelet, amiben megköszönte, hogy Magyarországról is figyelemmel kísérem a munkáját. Csak kamilláztam, nem hittem a szememnek. :D

Hadd lássuk azt a bobbint, szeretem sufnituningot!

TT

:-D
Majd a 2.0-ás verziót, mert ez tényleg ronda.
Addig is: https://www.youtube.com/watch?v=mYZhsRJ4amM

szerintem nagyon sokan tanulgattunk McPhail úrtól.
emlékszem az első kötős videó, amit megnéztem a youtube-on az ő egyik vidije volt és azóta is rácsodálkozom, hogy talált ki ilyen és ehhez hasonló kötéseket, baromi élethűek.
és ahogy látom nem kíméled magad, de nem is csoda, látható a fejlődés! szép darabok ;)
ui: a szemeket megolvasztod kicsit?

Köszi Földi. A szemeknél vágok egy centi hosszú darabka damilt, középen keskeny fogóval megfogom és lánggal megolvasztom. Aztán már csak felkötés után színezem sárga körömlakkal. Ha találok, akkor veszek pár méter UV-sárga monofilt majd erre a célra.

Engem McPhail féle legyekben az fog meg leginkább, hogy egyszerűek, praktikusak és nem egzotikus, hanem átlagos anyagokat használ hozzájuk.