2012. december 7.

Agymenés: Statisztika és egyenleg

Hétvégére levajaztam volna egy kis pecát, de azt úgy tűnik elfújja majd a fagyos szél.
Lassan közeleg az év vége és mint ilyenkor jellemző - bennem is előjött az egyenlegkészítés gondolata. Jól van, tudom: még fél hónap van az év végéig.
Álljon itt egy kifordított egyenlegvonás - agymenéssel megspékelve.

Van ahol a blog statisztika az isteni mérőeszköz és deklaráltan az elsődleges cél az ilyen-olyan nézettség elérése. Természetesen én is figyelem, már csak azért is, hogy visszajelzést kapjak, hogy mikor engedek szabadon az internet ragadósan kitörölhetetlen emlékezetébe egetverő hülyeséget és mikor nyújtok valami hasznosat mások számára. Azonban arra kellett rájönnöm, hogy a statisztika alapján a kettő között nem lehet igazi különbséget tenni. A blog statisztika csal, megcsal, becsap. Aki erre alapoz, az önmagát is becsapja. Nem is kicsit. Nagyon.

Újabban azt figyelem, hogy ha bejegyzek valamit, akkor az első pár órában egy tucat ember olvassa, viszonylag jól körülhatárolható (nagyobbrészt horgászblogos) körből. Aztán másnapra ez nagyjából megduplázódik. Egy hét, két hét múlva visszanézve meglepő dolog látszik: az, hogy a tendencia töretlen.
Na de minek olvasná valaki minden nap újra és újra ugyanazt, amit már elolvasott?! Egyszer rendben. Kétszer - jól van, biztos elsőre csak sietve átfutották. Háromszor - ne már. Négyszer, többször - ????

Kicsit jobban megnézve a statisztikákat látszódik, hogy az idő haladtával az olvasói kör változik meg: a horgászblogos kör helyét átveszi a google kereső és annak robotjai, illetve a spamrobotok hada.
Már az első hét eltelte után a harmada a látogatóknak nem valódi "olvasó". Nem lehet reális a kínai, ukrán, orosz, egyesült-államokbeli, kanadai, stb rákeresések tömege.

Elnagyolt számolgatás után azt kell mondjam, hogy a blogom jelenlegi ~27 ezres nézettsége a releváns nézettséget tekintve nem lehet több, mint 5-10 ezer látogatás. Nagy számnak tűnik ez így is, de nem az, mert napi cca 5-10 látogatást jelent. (Inkább lefelé kerekítve, mert még ez is soknak tűnik.)

Mindezt csak azért írom, hogy megfelelő önértékeléshez hasznos önvizsgálatot tartani, pl. hogy az ember helyére tudja magát tenni a virtuális tér e félreeső szegletének egyik elrejtett bugyrába.
Mindenesetre az biztos, hogy a nézettség hajszolásban - már akinek ez a cél - nem a legmegfelelőbb eszköz egy horgászati témájú blog. A marketing régi szabálya, hogy szöveg helyett a képek-, és halak helyett a nő-gyerek-kutya téma jól el tud adni mindent. Nem lehet túl vidám annak akinek se kép, se kutya hal, se asszony, se gyerek..

Na, hogy egy nagy kerülő után elérjek a témához is - egy ennyi az évértékelőm röviden:
A horgász-terveim közül jó párat sikerült megvalósítani, jó párat meg nem. Volt sok betlis napom, és volt, hogy az Élet szép halakkal ajándékozott meg. Az éves egyenleg mindenképpen pozitív - aprólékos elemezgetések nélkül is. A hétköznapokat sokszor jellemző elfáradás, lefáradás és bosszankodás mellett kivételes pillanatokat kaptam ismét a horgászat során: Pihentem, felfrissültem, örültem. Ennyi elég is.
Most jön a neheze: jó és reális horgász célokat faragni 2013-ra.

Na, Áldás, Békesség, meg Bort, Búzát!

0 hozzászólás: