2012. november 4.

Légykötés..khm

Minden valószínűség szerint könnyedén kiverem a biztosítékot az összes - általam amúgy nagyra tisztelt - legyesnél, tekintve a kész "mű" minőségét. Mégis felteszem, mert egyrészt szeretettel és lelkesedéssel készítettem, másrészt meg (deklaráltan) a más hibáiból is lehet tanulni.

Ráadásul a légykötés - amennyire eddig megfigyeltem - ezerféle módszer keveréke, amelyek százféle módon ültethetőek be az ember saját légykötési készségei közé. Szóval ha zavar, ne is nézz ide.

Továbbá szánt szándékkal, egyfajta ellenpontként is állhat a tökéletlensége(m) a híresen tökéletesre kifejlesztett módszercsomagok között. Akármennyire is rá vagyok akadva erre a legyezés-dologra, akkor sem ez az ultimate módszer, hanem az egyik igazán kellemes módja a halfogásnak..


Az alábbi légy eredetileg Davie McPhail egyik videójának utózöngéjeként született. McPhail mester valószínű minden közösséget megtagadna velem (jogosan), így nem is rá fogom a dolgot, hanem csak jelzem, hogy nem originális ötletről van szó. A videóból pár lépést ragadt meg bennem.

A dolog előzménye, hogy a Vyca légy nagy rajongójaként, próbáltam rájönni a működőképességének hátterére. Készítettem mindenféle variánst, ami főleg színbeli variánst jelent. Kék, zöld, sárga és fehér fejek kombinációja fekete, narancs, barna és fehér testekkel. Próbáltam toll és piros dubbing gallérral is. Bordával és anélkül. Az már csak plusz volt, hogy némelyiket aláólmoztam és némelyiket hagytam ahogy van.

Arra gondoltam, hogy tegzes utánzat a Vyca, de egyszer beugrott ez a McPhail féle ?bolharák? féle bogár és rápróbáltam. Most jönne az, hogy hihetetlen a fogóssága és a fejlesztés iszonnnyattosan sok millió munkaórát felemésztő terhe és a módszerem felsőbbrendű volta...... de nem. Egyetlen sügért fogtam vele eddig és pár küszt. Viszont kezdő műlégykötőként nekem már ez is valami. Próbálkoztam és valamicske visszajelzést is kaptam. Ez egyfajta siker. Nekem. Legalábbis.

Na a rizsa végén álljanak itt a képek, meg azokhoz némi kiegészítés.

Cipőfűző a lényeg, a többi csak háttér.
Vége levág és a szálakat ki kell fésülni.
#12-es scud horog (McPhail filmen #8-as van)
Vyca féle gyöngy-fej. Nekem kissé laza az összes.
A zöld cipőfűzőhöz zöld cérna jár. Nekem csak ez az egy van.
A laza gyöngy alá szoktam készíteni egy alákötést. Kevésbé törik a gyöngy így.
Az alákötés kap egy adag körömlakkot is, így még jobban tartja a gyöngyöt.
Aláólmozás. Ócsó teszkós ólom, amit keskeny csíkra vágok.
Na a McPhail féle aláólmozás sokkal-sokkal szebb. Mindig. Kivétel nélkül. Ez van.
Ólmozás lefedve és kiegyenlítve nagyjából. Kaphat körömlakkot ez is.
Csak egy kevés kell a cipőfűző bontott anyagából. (Jobb oldali mennyiség kb.)
A fenti testanyagként bekötve a bordának való dróttal együtt.
Laposra elhúzva egyenletesen lehet fedni az eddigieket. Végén elkötés, ahogy az eddigi lépések végén is.
A borda is megvan. Sok a nyakrészen az anyag, de a lábhoz kell ez. Lehet határozott nyakkal, de akkor nekem nem jön be annyira..
A hátára megy egy csík lakk. Aztán egy másik kicsit szélesebb. Aztán még egy..
Beleivódik, de ez itt csak előny. Lehet UV lakkal is.
Még nincs kész. Az oldalvonaláig le kell menni. Nem remeghet a kéz.
Kb eddig. Aztán fejjel lefelé szoktam fordítani, hogy úgy száradjon.
Teljes száradásig nem kell várni. A hasán éles késsel megvágjuk a szálakat. Lehet végig, vagy csak a fejnél.
Az eredmény kissé buci. Sikerült már szebb is. Tökéletlenség rulez.
Szóval ez a Vyca variánsom, avagy másképp a Vyca megcsúfolása lábakkal és bordával. Vagy McPhail bug gyöngyfejűsítése. Esetleg cipőfűző légy álá Korvin.

7 hozzászólás:

"Tökéletlenség rulez." Ugyan nem értek a légykötéshez - sem - de ebben benne van minden. :) A természet már csak ilyen. A ritmusos, hibátlan, tökéletes formában lévő préda nem mindig olyan vonzó, az olyat csak mi, emberek keressük mindig... :) Kössél, fogjál vele! A lényeg, hogy a halaknak tetszik!

mennyi olyan légy van, ami tökéletes utánzatnak tűnik ellenben nem lehet jól dobni... miért is? mert a lábak , szárnyak csavarják... mert ugye azt a bizonyos formát a természet nem arra találta ki, hogy legyező horgászok dobják.

én is a "ronda és finom"legyeimmel fogtam a legtöbb halamat...

ps) nem véletlen, hogy van műlegyes horgász VB és műlégy kötő VB.... sok győztes léggyel nem is lehet horgászni :)

a névtelen = Pali

nem értem miért kerültem le a listáról :)

Én ezt most megkötöm magamnak :-) Csak tanuljak meg csomózni, meg az alapanyagokat kell összevadászni, oszt majd beszámolok róla mit óberkedtem a pincémben kialakított légykötő sarokban....

Ervin! Megtisztelsz, de inkább a Vyca-t kösd meg. Jóval egyszerűbb és fogósabb is. Fehér vagy sárga gyöngyfej és mögé fekete dubbingolt test. Ennyi, semmi többi.

Ahaa amit írsz az még nekem kínai
:-) Vyca, meg dubbing... de majd utána nézek.

Elnézést. :-D

Így néz ki az enyém féle:
http://horgaszni-mentem.blogspot.co.at/2012/07/ejszakai-legykotes.html
Annyi változtatással, hogy már nem átlátszó gyöngyöket használok, hanem anyagában színezettet.

Az eredeti ötlet a légyhez innen jött:
http://www.muhosz.hu/forum/index.php?act=module&module=gallery&cmd=si&img=1796

A dubbing az annyit tesz, hogy rövid vagy hosszú szőrszálakat (gyapjú, nyúlszőr, de akár műanyag szálak is) ráteker a légykötő magára a kötőcérnára. Így szőrös testet/testrészt lehet létrehozni. Gyakorlatilag ez annyi, hogy a (neked) bal kezed hüvelyk és mutatóujjad közé veszel egy kevéske szőrt (dubbinganyag) míg a jobb kezeddel feszesen tartod a cérnát, aztán a bal kezed ujjaival pödörgetve szépen felviszed a szőrt a cérnára. Szokták viaszozni is a cérnát előtte, hogy jobban tapadjon.

Itt vannak a lépések: http://www.fishsniffer.com/fly/fom/30311dubbing.html
Ez talán világosabbá teszi a dolgot.

Mindenesetre a Vyca egyszerű. Gyöngyfej, aztán utána fekete (én szálas gyapjút használok, kreatív-hobby boltból van) dubbing, kúpos formában kialakítva (a segge/horogöböl felé vékonyodik). 2-3 perc alatt megvan.