2012. október 9.

Decathlon kombó


Geologic Set Fly 8.5' 3pc #4/5, Fly-100 456 grafit orsó, WF5F zsinór, vékonyodó előke, légy.
Avagy Caperlan Go Fishing Fly szett.

Ez volt a kezdő cuccom és némi frissítés után is általában ez a fő legyes szettem. Ez után nyúlok elsőnek, ha vízpartra indulok.

Ez a kombó 2010 áprilisában került hozzám és csak jó két hónappal később adta az első legyes halamat, egy vörösszárnyú keszeget.
2011 júniusában cseréltem le az eredeti zsinórt egy Vision Attack WF5F-re, amit azóta is nyúzok.
A készletet jelenleg is árulják, de már magasabb áron, mint amennyiért én hozzájutottam. Persze eltelt egy kis idő közben...

A két és fél év használat alatt lassan megtanultam a legyező dobások alapjait ezzel a szettel. Becsülten 70-80 horgászat során használtam, ami alatt nagyjából 1500-2000-szer dobtam vele. Fogtam vele csilliárd gért, vörösszárnyút, néhány balint, domolykót és naphalat, pár keszeget és pisztrángot. Elkísért a Sióra, Zagyvára, Hernádra, Balatonra, Dunára, és több kis patakra.

Sok örömteli horgászat során kiszolgált és most úgy tervezem, hogy nyugdíjba küldöm. Terveim szerint egy másik bot venné át a helyét. Másik bot, más méretben, más zsinórosztályban, új orsóval, új lehetőségekkel és tanulnivalókkal.


A bot üresen 159 gramm tömegű. Középgyors-közepes akciójú (midflex). #5-ös zsinórral működik a legjobban. Némi gyakorlat után egész szép távokat ki lehet dobni vele. Kevés zsinór nem tölti fel. Próbáltam WF5I-vel is, de az már nem volt olyan nagy élmény.

A gyűrűk nem a legjobbak, de le lehet cserélni, cseréltetni őket. Az enyémen két és fél év után a spiccgyűrűn parányi bemaródás már látható, viszont a teljes nikkelbevonat lekopott már, ahol a zsinórral érintkezik. A többi gyűrű rendben van.


A parafa nyél másfél évig bírta nálam. Idén januárban még egyben volt, de aztán lassan elkezdett lejönni a felső réteg. Alatta is parafa van, de a fedőréteg és a mag valahogy nincs jól egybeszerkesztve. Nincs nagy tapasztalatom parafa nyél ügyben, de úgy gondoltam, hogy azért az az anyag homogénebb..


Az orsótartóval gondom nem volt. Teszi a dolgát ahogy kell.

A bot lakkozása ép, gyűrűbandázsok, toldások szintén épek. A toldások jól tartanak. Olyan soha nem volt - mint más botnál igen -, hogy szétesett volna dobás közben.

A gyári zsinór se nem jó, se nem rossz. A zsinórosztálya valahol #4 és #5 között lehet. Egy évet bírt. Sprőd lett, megrepedezett a bevonata és hiába kenegettem, olyan volt, mintha száraz lenne, tapadt. A spiccgyűrű állapota 90%-ban ennek a zsinórnak köszönhető.

Vékonyodó előke is járt a szetthez, ami meglepetés volt. Utána jó ideig csomózott előkét használtam, majd beszereztem egy tucat vékonyodó előkét. Jobb ez, mint a csomózott. Azzal több a macera, öncsomó.

A legyekre már nem emlékszem. Valószínű az első évben elfogytak már. A doboza még megvan, tartok is benne pár legyet, de nem használom. Legtöbbször a hátizsákban van, tartalékokat őriz.

Hiányzott a szettből egy tekercs tippet (kopóelőke / fogyóelőke), ami nélkül ma már nincs is peca. Annak idején a vékonyodó előkém is ennek a tudáshiánynak esett olyan gyorsan áldozatául.A végére hagytam az orsó, szándékosan. Ha jól tudom ezt hívják mid-arbor orsónak. Valamennyi alátétzsinórt fel kellett tennem a teljes tekercs backing alá, hogy azért rendesebben fel legyen töltve az orsó.
Így feltöltve 196 gramm tömegű.

Két és fél év alatt megkopott rendesen. Még teszi a dolgát, de egyre többször kapja fel a zsinórt.
Az orsó fékjével semmi gond, de nem is tarponra lett kitalálva. Azt hiszem egyszer kellett csak használnom.Az orsó utódja már ennek is meg lett rendelve, még ha végül valószínűleg nem ezen a boton lesz is használva. Grafit orsót vettem, akarattal. Egy-két év használattal számolva is nekem jobban megfelel, mint egy jobban féltenivaló drágább orsó.

Ennyi. Nem temetési gyászbeszéd, hanem jó emlékezés. Az első műlegyező szettem jól kiszolgált, sok örömhöz segített hozzá, soha nem hagyott cserben. Mit várhatna az emberfia még egy ilyen eszköztől..?

0 hozzászólás: