2012. szeptember 20.

Horgászni voltam...

Ha egy nem-horgásznak mondom, hogy pl "Tegnap este horgászni voltam...", vagy "Hát akkor én épp a Dunában álltam derékig...", vagy "Sikerült megfogni egy 40+os domolykót!" akkor 99,999%-ban ugyanaz a reakció. Valami érdektelenné fagyott arc és esetleg egy ahhha..


Mi lenne, ha a hobbim az ilyen-olyan rágcsálók összefogdosása lenne? Természetesen nem akárhogy, mondjuk csapdával, vagy hálóval, esetleg sörétessel. Na ezeket aztán nem! Csak decens módszerek jöhetnek szóba. Megfogni, egy kép és aztán elengedni, ez az igazi sport.
Van olyan, aki erjesztett dióval megy méretes csíkos farkú mókusra, míg más fűcsomó utánzattal az ijedős ürgére. Sok tudást igényel becserkészni ezeket az állatokat, na meg elkerülni, hogy a pocoknak szánt etetőanyagot közben felzabálják a mezei egerek, vagy elérni azt, hogy egy mezei nyúl a saját lábára akasszon egy, az elfogására alkalmas hurkot. Az ügyesebbek egyetlen szem mogyoró-utánzattal is képesek húsz méter távolságból, takarásból, vad tengerimalacot fogni. Persze ezekhez meg kell ismerni a rágcsálók életterét, a szokásaikat, ki kell próbálni a módszereket és elsajátítani azok minden csínját-bínját...

Ha ez lenne a hobbim, akkor azt mondhatnám, hogy "Tegnap este épp meghurkoltam egy jobb mókust, de sajnos beszakadt egy tíz méteren levő faodúba." vagy "Hát akkor én épp a Hortobágyon próbáltam becserkészni egy ürgét"... vagy " Sikerült befognom egy kifejlett Monoceros arcus coloratus-t! Na ugyehogyugye. Az sápadt ahhhha helyet elkerekedett szem és egy Tééényleg? lenne a reakció

Pedig lényegében alig van különbség! Állatokat cserkészünk, fogunk és engedünk el, ami igencsak céltalannak hangzik.


Na elég az agymenésből.
Továbbra is kutatom a miért-et. Miért jó horgászni? Mivel több ez a hobbi, mint például a foltvarrás, vagy a hőlégballonozás, vagy a nyúltenyésztés, vagy a tollaslabda, vagy mondhatnék bármi mást.. miért éppen ez? Miért éppen legyezés?

A fenti 99.999% mögött az áll, hogy egy nem-horgász mugli el sem tudja képzelni, hogy mennyi tudás, tapasztalat és élményanyag áll egy tapasztalt, idős horgász mögött.
Az egyik válasz a miért-re talán - de csak talán - pont épp ez az "élmény-gyűjtemény", amely sok erőfeszítéssel megalapozott, de végső soron véletlenszerűen bekövetkezett siker-eseményekből áll össze, legyenek azok magányosan, vagy társaságban átéltek. Egyikünk sem tudja mit várhat a következő horgászattól, de a jó reménység ott van mindegyikben.

Rövidebben: az egyik válasz az, hogy a horgászat reményteli időtöltés. Ez egész jól hangzik számomra.

Fotó: Chris Watt

1 hozzászólás:

Szerintem a horgászat az ember ősi vadász ösztönére épül, csak itt meg van a lehetőség megkegyelmezni ellenfelünknek és ebből kifolyólag kifejlődött az úgynevezett sporthorgászat, amit mi is űzünk. Az ösztön viszont így is dolgozik bennünk....