2012. szeptember 28.

Polenta con Pesce, avagy puliszkás hal

Átmegyek gasztroblogosba:

Saját recept (:sef:), olyan "mindent bele, ami épp kéznél van" féle (nem röhög)..

Gyakorlatilag egy egyszerű, puliszka rétegek közé töltött halas-zöldséges, csőben sült étel. Amolyan halász-vacsora.


A puliszka semleges ízű, a hal is közel áll ehhez, így fűszerekkel és határozott ízű hozzávalókkal szükséges megadni az étel ízét. Szóval elég szabadon ízesíthető az egyéni ízlésnek megfelelően..

  • 50 dkg kukoricadara és kukoricaliszt (lehet simán dara, vagy kukorica-búzadara keverék, vagy ezek bármilyen kombinációja is)
  • kis darab húsos szalonna
  • halfilék, csíkokra vágva (agglegényeknek, cnr pecásoknak: konzerv heringfilék, tesco-s pangasius; ínyenceknek: ami belefér)
  • 5-6 szál póréhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 15 dkg trappista sajt
  • só, bors, húsleveskocka, fokhagymakrém
  • Rama margarin
  • Fagyasztott zöldségkeverék
Az apróra vágott szalonnakockákat a serpenyőben megpirítjuk, félidőben az apróra vágott póréhagyma fejeket (a szárak később kellenek) is hozzáadjuk.
Félretesszük ezeket, majd a fagyasztott zöldségkeveréket a még forró zsiradékon (esetleg +olaj/vaj hozzáadásával) félkészre-készre pároljuk.

5 dl vizet felforralunk, hozzáadunk két kocka leves-ízesítőt. Ha azok szétolvadtak, akkor beleszórjuk a kukoricadara és liszt keverékét, és 2 percig főzzük. Közben folyamatosan keverjük, a csomókat széttörjük.
Amikor kész, kicsit állni hagyjuk (a sütőt előkészítjük, előmelegítjük), majd a puliszkához hozzákeverjük az apróra vágott póréhagyma szárakat, a szalonnakockákat, hagymát. Fűszerezzük borssal, esetleg még egy kis sóval.

A masszát kettévesszük. Kivajazott jénai tepsibe egy vékony réteg puliszka, arra tejföl, sajt és a párolt zöldségkeverék.Erre mehetnek a csíkokra vágott halfilék. Lehet még rá tenni hagyma és/vagy kolbászkarikákat, gombát. A fokhagymakrémet is itt-, a halakon/zöldségeken érdemes szétkenni.
Több réteget is lehet készíteni: puliszka-töltelék-puliszka-töltelék...
Az egész tetejére megy a záró réteg puliszka, és arra sajt. 

A jénait letakarjuk fóliával, hőlégkeveréses sütőben, alul-felül bekapcsolva, 200°-on 20 percig sütjük, majd a fóliát levéve még 5-10 percig pirítjuk a tetejét.

 Még nem próbáltam ki, de szerintem diszkoszban, parázson is el lehet készíteni.

1 hozzászólás:

NEM LEHET ROSSZ GRATULÁLOK A RECEPTEDHEZ ,ÉS HOGY FEL MERTED VÁLLALNI :-))