2012. augusztus 30.

Készülődés

X. Sajó Kupa.

Sohasem voltam még a Sajón, így előre izgulok az új víz megismerése miatt. A Sió szerelem lett, ki tudja mi lesz most a Sajóval.

Holnapután lesz, és készülődök, ahogy tudok. Bot és zsinórápolás.


Kötöttem és akarok még kötni legyeket. Újakat, mármint nekem újakat. Olyanokat, amiket még nem kötöttem eddig. Tegnap egy sorozat Gold ribbed hare's ear (magyarul már nem annyira sznob, hanem mókás a neve: aranybordás nyuszifül) volt a téma. Ma - ha a tervek úgy alakulnak - Pheasant Tail Nymph (fácánfarok nimfa) lesz a próbálkozásom tárgya.

Amúgy előreléptem egy fokozatot a légykötő satukban. A meglevő indiai, belépő szintű saturól váltottam egy cseh Tvrdek satura. Használtan szereztem, és mivel ez egy kiváló minőségű satu, hosszú távra tervezem a kapcsolatunkat. Úgy legyen.
A jobb satu valahogy indikátor is. Nem azt mondom, hogy sokkal jobb legyeket kötök (bár fejlődést érzek ott is), hanem hogy könnyedebben, és többet.

A "bár fejlődést érzek ott is" csak arra vonatkozik, hogy már nyomokban sikerül az arányokat eltalálnom. Pont ez a kép nem jó példa, de mostanában kezdek nem kínlódni azzal, hogy a horogszemre torlódik minden. Kezdem eltalálni az arányos induló és köztes szakaszpontok kezdési és zárási helyeit.
Ott van még az alapanyagfüggő aránytalanság is. Mint például ezen a képen: a gallérnál a szegmensek hossza nagy, de csak ilyen tollam volt. Viszont a faroknál a szegmens-hossz az én hibám. Mindegy, már alakulgat.


A munkahelyem környékén százszámra hevernek a kérész (?) tetemek. Lehet másnak csak kosz a járdán, de nekem megfogta a szemem. Nem tudom miért, de szerintem ezek gyönyörű rovarok, még így halálukban is.


Vycat is akarok még kötni, habár a legutolsó sorozatnál valami nem stimmelt. Többször kötés közben is eltört a gyöngy, de használat közben is túl gyors amortizációt tapasztaltam. Ugyanaz a gyöngy, mint korábban, csak a horog más. Szóval a horogváltás nem volt jó ötlet, csak íves szárú horogra is akartam volna kötni ezt a legyet.

Jó hosszú ideje nem sátoroztam már, habár a főbb cuccaim megvannak hozzá. Hálózsák, gázfőző, sőt ősöreg turista petrofőző, hátizsák, stb. Egyedül sátram nem volt - régen kizárólag bivakolunk, eső ellen sátornak meg ott volt a hőfólia... De rég volt.
Szóval beszereztem egy sátrat is, mert a vénembernek (hehe) már tető kell a feje fölé. Főpróba Miskolcon.

A Sajó a hírek szerint rejteget pár gödröt, viszont nagyon alacsony a vízállás, így gázolásra is készülök. Nagyon vacilálok a neopren longjohn és a gázló között. A longjohn-nak van legalább felhajtóereje, ha esetleg fürdés lenne. Másrészről meg ha gázolhatatlan szakaszt húzok, akkor bele fogok poshadni a neoprénbe. Na majd csak kialakul ez is, legkésőbb a helyszínen..

5 hozzászólás:

Izgalmas lesz várom majd a fejleményeket. Hajrá!!

Hali!
Szerintem nagyon megfogod szeretni a Sajót is, igazi legyes víz ;)
Most jövök a Hernádról, kicsit kiruccantunk, és hát szerintem annyiban különbözhet a Sajótól, hogy változatosabb a medre, vigyázni kell a gödrökkel! Kavicsos, helyenként süppedős a meder, de a mostani vízállásnál nem vészes. Szerintem a sok helyen szárazon lévő kavicspadok mögött, mellett érdemes lesz nimfázni, köss néhány aranyfejes PT-t, de akármilyen aranyfejes 10-12es méretű nimfa bejön a halaknak. És a nedves legyek! Nekem a Hernádon ebben az évben a fekete testű és galléros, ezüst bordázott nedvesek voltak eredményesek. Érdemes velük pecázni.
Szombat reggel vagy még pénteken érkezel a helyszínre?

ja a Sajónak változatosabb a medre...

Földi Úr - Ön egy Úr!
Nagyon köszönöm a szíves orientálást!
Sajna nem sikerült a tegnap esti kötögetés. 11-kor kerültem az ágyba, így PT nélkül megyek, viszont van egy rakat nedvesem, olyan is, amit leírtál.
Ma (pénteken) du megyek/ünk. Ott találkozunk, ha nem változott semmi, és tudsz jönni.
A Hernád is meglesz, csak majd Szeptember közepén.

Nagyszerű! megyek, megyünk, persze, majd ha gondolod csereberélhetünk is ;) A Hernádra pedig szívesen elkalauzollak, már amerre én ismerem!